Dyr smitter ikke

Virologer følger med i, hvilke coronavirus der forekommer hos danske dyr

24. marts 2020, 14:23
Der er foreløbig ingen dokumentation for, at kæle- og produktionsdyr spiller en rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19. Foto: Pressefoto

Landbrug Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har kortlagt, hvilke forskellige coronavirus der forekommer i danske dyr. Forfatterne understreger, at disse virus er ufarlige for mennesker.

Med coronavirus er der tale om en mangfoldig gruppe af virus, der også kan medføre almindelig forkølelse såvel som at ramme helt andre levende væsner end mennesker.

Coronavirus inficerer mange forskellige fugle og pattedyr samt mennesker. Nogle coronavirus kan forårsage alvorlig sygdom. Mange coronavirus er imidlertid relativt ufarlige. For eksempel er coronavirus den hyppigste årsag til almindelig forkølelse.

I en ny artikel i Dansk Veterinærtidsskrift har forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut kortlagt forskellige typer coronavirus i Danmark. Herunder virus der forekommer i vilde dyr, produktionsdyr og kæledyr. Blandt andet findes der særlige coronavirus, som rammer henholdsvis flagermus, grise, heste, køer, hunde, katte, mink og fugle. Nogle af typerne giver forbigående symptomer, mens andre typer kan give alvorlig sygdom i det enkelte dyr.

Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19.

Derfor understreger Anette Bøtner, professor og sektionsleder, som også er medforfatter på artiklen i Dansk Veterinærtidsskrift, at mennesker i Danmark ikke bør lade sig skræmme af forekomsten af coronavirus hos danske dyr:

- Der er foreløbig ingen dokumentation for, at kæledyr eller produktionsdyr spiller en rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19.