En æra er slut

Første marts lukkede Frederiks Taxi efter 78 år i Frederiks. Hanne Damgaard Knudsen, fortæller Ugeavisen Karup hvorfor

15. marts 2020, 10:44
Frederiks Taxi er lukket. Bilerne er solgt. Der er kun skiltet over den tidligere garage tilbage. Foto: Pia B. Jakobsen

Frederiks I 78 år har familievirksomheden, Frederiks Taxi, været en del af bybilledet i Frederiks. Det var Alfred Olsen, der startede virksomheden i 1942. Nevøen, Jens Damgaard, overtog tøjlerne i 1984, og Jens´ datter, Hanne Damgaard Knudsen, som har fungeret som chauffør siden januar 1991, fik nøglerne til virksomheden i oktober 2016.

Det var derfor ikke uden vemod, at Hanne den første marts drejede nøglen om og lukkede den gamle Frederiks virksomhed:

- Det er både vemodigt og sørgeligt for lokalsamfundet, og på den anden side er det også en stor lettelse, fortæller Hanne Damgaard. Der skal nemlig ikke herske tvivl om, at det de senere år har krævet store ofre for Hanne at drive virksomheden. Det har været svært at finde afløsere i såvel weekender som på hverdage.

- Jeg låste familien hver eneste weekend, forklarer hun. Bare det at tage til Viborg for at handle var et problem, fordi jeg havde telefonen 24-7. Nu glæder jeg mig til i fred og ro at kunne være med til familiefødselsdage.

Heldigvis har hun fået opbakning af sin far, der har fuld forståelse for Hannes beslutning.

For man får ingen tak for at splitte sig selv ad. Det kan ikke betale sig.

Svære politiske vinde

Udover at Hanne har været meget bundet af virksomheden, stod der også nogle større udgifter og ventede i horisonten. Den ene af de to biler stod foran en udskiftning. Desuden træder en ny lov i kraft pr januar 2021. En lov, der stiller nye krav til taxameterudstyret. Begge dele er dyrt og bekosteligt.

Herudover er branchen usikker, forklarer Hanne. For år tilbage mistede Frederiks Taxi bevillingen til skole- og omsorgskørsel, da Viborg Kommune besluttede, at det område skulle Terndrup Busser tage sig af.

De senere år har Frederiks Taxi i stedet levet af kørsel til og fra Midtjyllands Lufthavn, private ture samt kørsel for Midttrafik, der omhandler sygehus- og genoptræningskørsel.

I forhold til Midtjyllands Lufthavn kom der i 2018 en taxalov, der betød, at de ledige pladser i Midtjyllands Lufthavn ikke kun var forbeholdt Frederiks Taxi. En nedgang i passagerantallet i lufthavnen, har ikke gjort det nemmere for Frederiks Taxi at drive virksomhed her.

Fremtid

På spørgsmålet om, hvad Hanne skal lave i fremtiden, lyder svaret, at hun allerførst skal puste ud.

- Det er mange løse ender endnu, forklarer hun. Den sidste bil kom hun netop af med i fredags, og så skal regnskabet gøres op.

Så det med at søge job, er Hanne ikke gået igang med. Når hun er klar, må det gerne blive indenfor kontorbranchen. Noget med bogføring og fakturering.

Med kun 52 år på bagen er der fortsat masser af gode år på arbejdsmarkedet. Det bliver spændende, hvad det bringer.