Farvel til vestre Tohusegård

21. februar 2020, 13:53
1 af 3 Ernst Johansen ses her foran de sidste rester af gården. Ernsts søn Thomas købte for nylig gården med tilhørende jord efter den sidste ejer Tage Christensens død. Gården var da i så dårlig stand, at nedrivning var den bedste mulighed. Foto: Jan Herold
2 af 3 Fra 1887 ejede Erik og Katrine Laier gården. Her ses de med børnene Nicolaj, Andreas og Marius. En senere søn Edvard overtog senere gården, som han drev indtil han og Johanne flyttede til Grønhøj i 1945. Fotografiet er udlånt af Børge Laier i Frederiks (søn af Andreas på billedet) Foto: Jan Herold
3 af 3 Mønstedvej 37. Formodentlig tegnet i 1930´erne. Billedet er udlånt af Ernst Johansen Foto: Jan Herold

Lokalskribent Når du kører et par kilometer mod Mønsted fra Grønhøj passeres Tohuse. Her lå til for nylig to engang så prægtige gårde. Nu er den ene tohusegård revet ned.

Gården var en del af kartoffeltyskernes historie. Den blev flyttet til tohuse fra Grønhøj i 1779 af Andreas Hoel. I alle årene var ejerne af kartoffeltyskerslægt.

Thomas Johansen, som købte ejendommen med henblik på at udvide sit eget landbrug, indrømmer, at det var en vemodig beslutning. Normalt ville et salg af bygninger med lidt jord have været en mulighed. Den dårlige stand med blandt andet manglende tag gjorde udslaget.

Er Tohuse nu blevet til Ethus? Nu forholder det sig sådan, at der i 1929 blev bygget et aftægtshus som nabo til gården. Så der er stadig to huse i Tohuse.