Man skal gøre, hvad man kan og lidt mere

For et år siden blev Peder Engedal ansat som købmand på den socialøkonomiske virksomhed Skelhøje Købmandsgaard. Ugeavisen Karup har stillet Peder et par spørgsmål

10. februar 2020, 08:54
1 af 2 Peder Engedal har nu været ansat et år som købmand på Skelhøje Købmandsgaard. Han trives med jobbet og erkender, at hans DNA ligger i Skelhøje. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Skelhøje Købmandsgaard drives som socialøkonomisk virksomhed. Desuden fungerer butikken som uddannelsessted for unge med særlige behov. Foto: Pia B. Jakobsen

Nu har du været ansat et år som købmand i Skelhøje. Hvordan har det været?

Det har været godt og udfordrende. Når man arbejder i en social økonomisk virksomhed, skal ting have lov at tage den tid, det tager. Og samtidig skal det passe med forretningen og det købmandsmæssige. Det er der flere udfordringer i. Det kan jeg godt lide.

Hvordan er det at arbejde i en socialøkonomisk virksomhed?

Det er meget givende og udfordrende. Det handler om at give det rette ansvar til den rette tid. Det er win-win, når det lykkes.

Hvordan står det til på Skelhøje Købmandsgaard lige nu?

Det står fornuftigt til. Vi er inde i en god periode. Jeg har nok sat mere struktur på dagligdagen, selvom der ikke er mange dage, der er ens. Der er kommet en rytme med en vis grad af forudsigelighed.

Venter der nye forandringer den nærmeste tid?

Det håber jeg. Nu skal vi lige mærke stemningen på den kommende generalforsamling. Vores grossist mener, at butikken har omsætningspotentiale til at blive en del af »Min købmand« konceptet. Bliver vi det, vil vi få et større vareudbud. Det vil have betydning for vores kundekreds. Mange fortæller, at de er glade for at handle i butikken, men at de må handle andre steder, fordi varesortimentet er for lille. Det vil jeg gerne gøre noget ved.

Du er en del af det lokale liv. Hvor meget og hvorfor?

Min familie og jeg deltager i meget af det, der sker her i byen. Det trives vi alle med. Det betyder noget for samhørigheden og fællesskabet.

Butikken er også en del af foreningslivet og fællesskabet. Når der er fællesspisning, kommer varerne herfra, og vi finder en fornuftig ordning. Vi samarbejder, når der er arrangementer. Købmandsgaarden er med til at samle byen.

Hvad er det bedste ved Skelhøje og egnen omkring?

Mit DNA ligger i Skelhøje. Her er det hele. Smuk natur, ro, dejlige mennesker og et godt naboskab.

Når du slapper af, hvordan foregår det så?

Så sidder jeg på svalegangen foran mit hus, drikker en kop kaffe og nyder roen og udsigten ud over Skeldalen.

Er der en bog, du gerne vil anbefale til andre?

Jeg læser ikke ret meget, men jeg har læst biografien om Astrid Lindgren - Denne dag. Hun har haft et meget spændende liv. Man får mange ting sat i et andet perspektiv, når man læser den.

Har du et forbillede?

Det synes jeg ikke. Man kan sige, at jeg har et forbillede i min opvækst, hvor jeg har lært, at man skal gøre, hvad man kan og så lidt mere.