100% dansk

Malthe var måske 15 år, da han kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn

27. november 2019, 14:44
Malthe arbejder i dag som butiksassistent på Skelhøje Købmandsgaard, hvor han holder af at snakke med og servicere kunderne. Det sætter man stor pris på i Skelhøje. Foto: Pia B. Jakobsen

Det-Blev-Danmark I Afghanistan, hvor Malthe kommer fra, fejrer man ikke fødselsdage. Man forholder sig bare til, om man er født før eller efter kusinen eller fætteren. At Malthe er født i november 1994 er derfor noget, en læge i Danmark foreslog, da han i 2009 skulle have et dansk cpr nummer. Og nu er det altså fakta. Mathe er lige fyldt 25 år. 15 år af sit liv var han afghaner. Nu er han dansker.

Barndommen

Malthe husker en god far og mor og sine fire yngre søskende.

- Min far var politiofficer i Kabul, men blev dræbt af en selvmordsbombe, på grund af sine holdninger og kamp mod korruption. Han var en god mand.

Hans mor blev efterfølgende gift igen, men stedfaderen var hård og slog både moderen og børnene. Han var pusher og bandeleder, og Malthes mor besluttede sig for at flygte fra Afghanistan med sine fire børn.

Flugten

Her 10 år efter står flugten fortsat skarpt i Malthes hukommelse. Det vil den nok altid gøre, men Malthe forsikrer, at det er godt for ham at fortælle om den. At fortælle om det er en god måde at bearbejde oplevelsen på.

Sammen med mange andre flygtninge er den lille familie stuvet sammen i forskellige biler. Først til Pakistan og så videre til Iran. Her var det nødvendigt at dele flygtningene i to grupper, og Malthe blev skilt fra sin mor og sine søskende. Han husker grænsen mellem Iran og Tyrkiet som den sværeste. Her blev flygtningene proppet ind under et halmlæs, og så blev grænsen ellers krydset i fuld fart.

I Tyrkiet samledes de mange flygtninge i kælderen på en nedlagt gård måske en uges tid, mens de ventede på resten af gruppen.

- Pludselig kom der to personer og sagde, at nu skulle vi videre. Malthe protesterede, fordi hans mor og søskende endnu ikke var kommet frem, men der var ikke noget valg.

- Din familie er på vej. De kommer, blev der sagt.

Fra Tyrkiet sejlede Malthe med en gruppe flygtninge i en gummibåd til ø i Grækenland. Herfra blev de kørt i bil til Italien, hvorfra turen gik nordpå. Den sidste del af rejsen tilbringer Malthe sammen med tre andre flygtninge i en lastbil.

Danmark

På et tidspunkt stopper chaufføren. Han skal tanke, og han foreslår sine passagerer, at de går ud og får lidt frisk luft, husker Malthe. Der var sne, og det var koldt.

- Det er Europa, sagde chaufføren. Vi ses lige om lidt. Så kørte han.

Det viste sig, at Malthe var havnet i Århus, Danmark. Et land han aldrig har hørt om før. En forbipasserende henviser Malthe til politistationen. Her sender politiet Malthe på toget til København og Sandhomlejren og efterfølgende Sjælsmark, hvor han træt og forvirret får mad, et værelse, en seng og en dyne. Lettet, selvom han mangler sin mor og søskende. Malthe var på Sjælsmark i fire måneder, hvorefter han kom på et toårigt ophold på Sjørringvold Efterskole, hvor han tog 9. klasses eksamen.

Mange gode mennesker

Efter efterskolen kommer Malthe i virksomhedspraktik i Føtex i Viborg. Samtidig arbejder kommunen på, at han skal have lov at tage en uddannelse på Havredal Praktiske Uddannelser. Men inden det er afklaret, lukkes det bosted, hvor Malthe har haft base, siden han gik på efterskole. Malthe ved ikke, hvad han skal gøre og fortæller det til sin chef, som efter en kort betænkningstid tilbyder ham, at han kan bo hos hende og hendes familie frem til, han får lov at starte på Havredal. Her seks år senere ses han stadig med familien.

- Hvis hun og hendes familie ikke havde været der, så var jeg havnet på gaden, konstaterer Malthe taknemmeligt.

Generelt er det sådan, Malthe har oplevet Danmark. Mange gode mennesker har rakt ud og støttet ham, så han i dag føler sig 100% dansk.

Han fik sin uddannelse i Havredal. Han har fået job, blev dansk gift og skiftede navn i 2017. Han er konverteret og er nu kristen og medlem af partiet Kristendemokraterne.

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp søger fortsat efter hans mor og de fire søskende.