Stop influenza

19. november 2019, 08:57
Hvis du er gravid og mere end 12 uger henne, over 65 år eller førtidspensionist, kronisk syg eller har BMI over 40, så kan du blive vaccineret GRATIS mellem 1. november og 15. januar 2020. Foto: Arkivfoto

Vaccine Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at mindst 75 % af de ældre borgere (65+) samt alle kronikere bliver vaccineret mod influenza. I sæsonen 2018/2019 blev kun knap 49 % af ældre 65+ vaccineret mod influenza i Viborg Kommune.

Derfor har regionen, kommunerne og almen praksis lavet en gensidig aftale om, at alle i den kommende influenzasæson vil gøre en ekstra indsats i forhold til en fælles ambition om at øge antallet af ældre og kronikere, der bliver vaccineret mod influenza.

- Det betyder noget for den enkelte borger at undgå at blive syg. Man risikerer at skulle indlægges med lungebetændelse, have behov for hjemmehjælp i en periode eller smitte andre, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Åse Kubel Høeg.

Hvorfor er vaccine en god idé?

Svækkede og ældre personer rammes særligt hårdt af influenza. Hvert år indlægges mange og flere dør. Man har 60 % mindre risiko for at blive smittet med influenza, hvis man er vaccineret. Hvis man alligevel bliver smittet, selvom man er vaccineret, vil man opleve et mildere forløb.

Hvem anbefales vaccinen til?

Gravide, der er mere end 12 uger henne

Borgere over 65 år eller førtidspensionister

Kronisk syge

Borgere med en BMI over 40

Vaccinen er vigtig

Mange fordomme omkring influenzavaccine afholder flere borgere fra at blive vaccineret. Formanden for de praktiserende læger i Viborg Kommune, Simon Hasseris, forsøger at aflive nogle af fordommene:

- Det er rigtig vigtigt, at borgerne bliver vaccineret, særligt svækkede og ældre borgere. Vi fra almen praksis står klar til at vaccinere fra den 1. november, når bare der er booket en aftale hos lægen først. Og det er ikke farligt, siger Simon Hasseris og fortsætter: De mest almindelige bivirkninger er ømhed, hvor man bliver stukket. Nogle oplever lidt utilpashed, feber og muskelsmerter, der forsvinder i løbet af et par dage uden behandling. Det er IKKE influenza, men kroppens reaktion når immunforsvaret aktiveres, slutter Simon Hasseris.

Budskabet fra både kommunerne, regionen og almen praksis er klart: Stop influenza og bliv vaccineret!