Kongenshus Kro - med ny forpagter

Kongenshus Kro ligger smukt og stateligt på heden. Marianne Brunhøj Frøik Larsen kan nu se tilbage på sine første tre måneder som forpagter af stedet

20. oktober 2019, 13:20
1 af 2 Marianne Brunhøj Frøik Larsen har nu forpagtet Kongenshus Kro i tre måneder. Det trives hun med. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Der er stil og statelighed over Kongenshus Kro. Foto: Pia B. Jakobsen

Visit Nogle kalder Kongenshus Kro for en miniudgave af Svinkløv Badehotel. Stateligheden, naturen, roen og det smagfulde interiør lader i hvert fald intet tilbage. Marianne er da også superglad for sit nye job i de smukke omgivelser. Det var HedeDanmark, der prikkede til hende og spurgte, om hun kunne være interesseret i at overtage forpagtningen af Kongenshus Kro.

Dobbeltjobber

- Kongenshus Kro er en smuk, veletableret institution med et godt ry, fortæller Marianne, der derfor valgte at tage udfordringen op, selvom hun fortsat er ansvarlig for driften af Café Spangsberg i Viborg, som hun har forpagtet de seneste tre år. På Café Spangsberg startede hun fra nul og har arbejdet hårdt for at oparbejde det gode ry. Forpagtningen af Kongenshus er altså kommet oveni. Heldigvis har det ikke betydet dobbelt så mange arbejdstimer. Marianne har valgt at ansætte to kokke, men hun svinger også selv jævnligt gryderne. 10-15 løst ansatte hjælper til primært i weekenderne.

- Det er hårdt, men jeg nyder hvert minut, fastslår hun, der nyder afvekslingen og de forskelligartede udfordringer. Og på Kongenhus Kro, som jo er af ældre årgang, er opgaverne mangeartede. For nylig kom hun til kroen en tidlig weekend morgen for at tage imod overnattende gæster. Der var iskoldt. Varmen fungerede ikke. Hendes mand, der arbejder i VVS branchen bød ind, men det var det tidligere forpagterpar, der kendte husets særheder og kunne forklare, hvordan det problem blev løst.

Kro med hygge og ro

Marianne er helt klar på, hvad hun vil med stedet:

- Vi startede med at ændre navnet til Kongenshus Kro. Det skal være en hyggelig kro ude på heden, hvor man kommer hinanden ved og kan få gammeldags mad, svarer hun.

For stedet bruges af mange forskellige typer mennesker. Mange firmaer bruger kroen til overnatning. Det kan også handle om en større familie sammenkomst som nu på lørdag, hvor et hold fætre og kusiner har lejet stedet. De har bestilt en rundvisning på heden ved en skovfoged fra HedeDanmark. Derefter venter en tre retters menu på kroen.

Det er også populært at afholde bryllupsfester på kroen. For nylig evaluerede et begejstret brudepar, at Kongenshus Kro var det perfekte sted at holde bryllup. Her er ro til at snakke med hinanden og til at snakke med personalet. Gæsterne følte sig hjemme.

Nye tiltag

Den fremtidige menu er tilpasset årstidens muligheder. Fra og med uge 43 kan man fredag og lørdag bestille en fire retters månedsmenu. Den kommer til at skifte fra sæson til sæson. For Marianne foretrækker friske, danske råvarer.

Et andet nyt tiltag er i øvrigt, at Kongenhus Kro fremover vil levere mad ud af huset. Det gælder både til jul og nytår men også til næste sommer, hvor flere har efterspurgt muligheden for at købe en picnickurv til at tage med på gåtur på heden.

Næste store event er oktobers lammeaften fredag den 25 oktober, hvor der vil blive serveret minimum ti forskellige retter med dansk lam.

- Det er godt med noget nyt, men de gode traditioner skal man også værne om, slutter Marianne og tilføjer, at der endnu ikke er udsolgt til lammeaftenen, hvis det kunne friste.