Sko, tasker og herretøj i Karup

I godt 20 år har Irene Søjborg drevet skobutikken »Skoen« på Østergade i Karup. Hun er meget bevidst om, at butikkerne er byernes livsnerve

08. oktober 2019, 08:45
1 af 2 De lokale butikker leverer service og nærved og har stor betydning for sammenholdet i de mindre byer. Hos Skoen i Karup kan man købe både sko, tasker og herretøj. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Irene Søjborg fører blandt andet skomærker som Hummel, Gabor, Tamaris, Skechers, Ambra og mange andre. Foto: Pia B. Jakobsen

Visit Måske du har bemærket den massive valgkampagne, der er hængt op i lygtepælene i Karup. »Vælg dine lokale butikker nu«. Som med alt andet, der fremmer Karups ve og vel, bakker Irene Søjborg op. Hun hænger selv i lygtepælene og opfordrer alle til at tænke lokalt. For jo flere lokale butikker jo bedre. Det er det, der holder liv i byerne.

Irene og hendes mand, advokat Erik Søjborg, bor på Vallerbæksbæk i Karup, arbejder begge lokalt og er begge aktive lokalt.

- Vi køber alt, hvad vi kan lokalt, konstaterer Irene. Det er bedst for både samfund og miljø.

Service og nærvær

Irenes egen butik »Skoen« er et godt eksempel på fordelene ved den lokale butik. Her serviceres kunderne, så de ikke skal rejse langt. Man skal ikke forklare en masse. For har man handlet her et par gange, kender Irene størrelse og stil. Det er nemt og trygt. Så er det ikke så indviklet at handle. Det betyder desuden noget, at butikken er let tilgængelig. Man kan holde lige udenfor. Indkøbet kan klares lynhurtigt, hvis det er behovet. Her er masser af service at hente. Irene tager imod bestillinger og får den ønskede vare hjem, hvis det er muligt. Hun skaffer for eksempel også tøj hjem til plejehjemmet.

- De kan bare komme igen, hvis ikke det passer, forklarer hun. En værge får regningen med, og så kommer pengene senere. Jeg kender mine kunder!

Hendes mand, Erik Søjborg, dumper ind i samtalen:

- Lokale butikker er også ældreomsorg, siger han. - Butikkerne har særlig stor betydning for de ældre, der ikke er så mobile. I værste fald må de flytte fra de små samfund, hvis der ikke er indkøbsmuligheder.

Sko og herretøj

Da Irene åbnede »Skoen« i maj 1999, var det tanken, at det skulle være en butik med sko og tasker. Men da der blev solgt dametøj både i Frederiks og Karup, var det oplagt for Irene at få herretøj med i handelslivet. Derfor kan man på hylderne hos Skoen finde alt fra underbukser til skjorter og bukser til at ekvipere manden. Desværre er begge dametøjsbutikker sidenhen lukket. Nu er det så kun manden, der kan finde både tøj og sko i Karup.

Naboskab og sammenhold

Skoen har åbent året rundt. Irene er i princippet alene om at passe butikken. Alligevel bliver det til ferier fra tid til anden. For så tager Gyda fra Børges Foto over. Det er godt naboskab. Man skal ikke gå forgæves til Skoen:

- Folk skal kunne købe snørebånd, lige når de har brug for det, fastholder Irene.

Når der er julemesse, stiller Irene op med en stand. Den kan være svær at passe, når man har butikken åben i samme tidsrum. Heldigvis har søn og svigerdatter budt ind og hjulpet til. Ved byfesten står Skoens varer også på markedet. Her er det KKIK, der passer standen.

Det er ikke, fordi der nødvendigvis er en masse salg på messerne. Begivenhederne handler om synlighed.

- Det er på alle måder vigtigt, at vi bakker op om det, der foregår i lokalområdet, slutter Irene.

Det styrker sammenholdet og det er det vigtige.