Kartoffelland

Nu starter kartoffelhøsten for alvor. Hos Henrik Nordestgaard Jespersen, Hedegaards Kartofler, ser den lovende ud

09. september 2019, 14:55
1 af 2 Henrik Nordestgaard Jespersen, Hedegaards Kartofler, på kartoffelmarken mellem Karup og Frederiks. Han sælger alle sine kartofler lokalt. Melkartoflerne til kartoffelmelfabrikken og spisekartoflerne i en vejbod eller til de to lokale brugser. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Kartoffelhøsten tegner godt i år. Foto: Pia B. Jakobsen

Visit Høsten af maltbyg og frøgræs er klaret. Nu mangler bare kartoflerne.

Henrik Nordestgaard Jespersen har drevet et deltidslandbrug mellem Frederiks og Karup i godt seks år. Ved siden af arbejdet med de 79 hektar jord arbejder han som landbrugsrådgiver ved Vestjysk Bank i Holstebro.

- Jeg synes, det er spændende at arbejde med jordbrug. Jeg udfordres af at arbejde henimod at få det bedste resultat, af at optimere og forbedre. Resultatet er meget synligt. Det kan jeg godt lide, fortæller Henrik, som også er uddannet landmand og i mange år arbejdede som forvalter på en herregård.

Kartofler på de lette jorde

Henrik er vokset op på en ejendom ved Sunds. Han indrømmer, at han er noget miljøskadet. På den fædrene gård blev der også avlet kartofler, så da han fandt ejendommen på Vestermarksvej, var det oplagt at sætte kartofler:

- Kartoffelmelfabrikken ligger tæt på. Og kartofler egner sig godt til de lette jorde. Det er en arbejdskrævende afgrøde, og de sandede jorde er nemmere at arbejde i end de lerede jorde, der er svære og tunge at køre på, når det er vådt, forklarer han.

Foruden de 79 hektarer, som hører til ejendommmen på Vestermarksvej, bytter eller lejer Henrik sig til yderligere 10 hektarer. Det svinger lidt fra år til år. Han har de samme afgrøder fra år til år, men sædskiftet er vigtigt. Der skal gå minimum to år med andre afgrøder, inden det er tilrådeligt at dyrke kartofler igen. Så længe kan kartoffelsygdomme som nematoder, skimmel og kartoffelbrok ligge i jorden.

Sælger lokalt

Fra september og frem til juni sælger Henrik dels spisekartoflerne i en bod, der står ud til vejen samt til de to lokale brugser, der giver bestilling forud, så Henrik også kan nå at passe sit arbejde ved siden af.

Udover at undgå fordyrende mellemled og unødig transport giver et lokalt salg også en direkte forbindelse med kunderne og en umiddelbar respons på produktet. Det finder Henrik meget tilfredstillende. Han værdsætter det lokale samarbejde.

En del af kartoffelfestivalen

Når Frederiks afholder kartoffelfestival i starten af oktober har Henrik taget sin tørn med planlægningen. Om fredag kommer skoler og daginstitutioner for at grave kartofler op. Og mens Frederiks Kirke har lagt jord til, Havredal Praktiske Uddannelser har klargjort jorden og lagt kartoflerne, så er det ham, som har passet marken frem til nu. Også her har han smugkigget. Kartoflerne er store nu. Høsten ser lovende ud.