20 år på eget autoværksted

I 20 år har Bjarne Rasmussen repareret biler på Viborgvej 85. Han har været udlært mekaniker i 40 år. Nu skal jubilæerne fejres

27. august 2019, 08:15
1 af 2 De fleste, der har kørt på Viborgvej mellem Viborg og Karup har bemærket værkstedet i nr. 85. Det er der ikke noget at sige til. Det har faktisk ligget der i 20 år. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Bjarne Rasmussen har i år arbejdet 40 år som mekaniker og fejrer derfor dobbelt jubilæum den 30. august. Foto: Pia B. Jakobsen

Visit Bjarne Rasmussen blev oprindelig udlært hos det tidligere BP i Frederiks (nu F24). Efter et par år som mekaniker i Frederiks blev Bjarne ansat hos QuickPot i Viborg. Det var en virksomhed i udvikling, og Bjarne fik ansvaret for at starte endnu en QuickPot afdeling op. Denne gang i Herning, hvor han var afdelingsleder i godt to år.

- Men så blev det for kedeligt kun at skifte dæk og udstødning, forklarer Bjarne, der allerede på det tidspunkt i fritiden gik og rodede med biler i privaten på Viborgvej 85. Første juli 1999 sprang han så ud i det og åbnede Viborgvejens Auto i lokalerne ved siden af den private bolig. Det gav nogle lange men også meget tilfredsstillende og alsidige arbejdsdage, for der følger meget andet med, når man er selvstændig. Der var dog ingen tvivl i familien, der på det tidspunkt også rummede tre små børn, at det var sådan det skulle være. Der var jo også den fordel, at Bjarne var hjemme hele dagen og på den måde tilgængelig for børnene.

Udvider i 2008

Valget med at blive selvstændig viste sig på alle måder at være godt for Bjarne, der lige fra begyndelsen havde nok at lave. Faktisk så meget, at han ret hurtigt fik behov for at udvide værkstedskapaciteten. I midten af nullerne gik han derefter i gang med at bygge nyt værksted sideløbende med, at der fortsat blev repareret og serviceret biler. 1. august 2008 kunne han så endelig indvie det nye værksted, som ligger meget synligt på hovedvej 12 mellem Frederiks og Karup.

Fra håndværktøj til dyre IT systemer

På det rent håndværksmæssige område har jobbet som mekaniker ændret sig radikalt siden 1979, hvor svensknøglen og skruetrækkeren hele tiden var i sving til i dag, hvor det mere handler om USB-stik, software og pc-baserede diagnosticeringer og fejlfindinger af bilerne.

- Dengang var der kun 5000 kilometer imellem olieskift. I dag er der 20-30.000 kilometer imellem. Desuden handlede det om bremser og pladearbejde, forklarer Bjarne, der da også må erkende, at det er langt dyrere at have værksted i dag end for 40 år siden. Alene en opdatering af de elektroniske værktøjer koster 50.000 kroner. Herudover kan man godt regne med, at der i hvert fald hvert femte år skal købes nye testere, som er forskellige afhængig af bilmærke.

Lærlinge og efteruddannelse

På væggen inde på kontoret hænger en længere serie af efteruddannelses beviser. Igennem årene har Bjarne fulgt med udviklingen og deltaget i forskellige efteruddannelseskurser. Dels er kurserne nødvendige for hele tiden at være opdateret. Dels er kurserne vigtige af kollegiale årsager, fremhæver han:

- Vi kommer i god tid før undervisningen. I hvert fald den første times tid går med erfaringsudveksling. Det er supergodt! Bjarne går dog ikke alene på værkstedet. Han har selv uddannet tre mekanikere de seneste 20 år. Nummer to, Henrik, har i øvrigt netop fejret sit 10 års jubilæum hos Viborgvejens Auto.

Håndværk og god service

Viborgvejens Auto servicerer i dag alle bilmærker. Bjarne har gennem årene oparbejdet en fast kundekreds. Han har i øvrigt valgt ikke at have kundebiler:

- Her har vi kundeservice i stedet, forklarer han med et glimt i øjet. Er der brug for det, kører vi folk hjem, når de har afleveret bilen. Ofte kan kunderne kan ikke undvære deres bil ret længe, så i stedet arbejder vi benhårdt på at få bilerne klar så hurtigt som muligt - også selvom det til tider resulterer i længere arbejdsdage. Blandt opgaverne på værkstedet er synsklargøring, serviceeftersyn, fejlfinding og udbedring, skift af dæk og fælge og meget andet. Ingen opgave for lille eller for stor.

Til lykke med jubilæet

Bjarne har valgt at fejre sit dobbelt jubilæum fredag den 30. august. Der bliver sat et telt og en pølsevogn op udenfor, så alle interesserede kan kigge forbi.

De første 20 år med eget værksted er gået godt. Bjarne er klar til at arbejde hen imod næste jubilæum.