Hjertesvigt - et foredrag om det gode behandlingsforløb

Forfatter og journalist Morten Sabroe og hjertelæge Malene Hollingdal fortæller om, hvordan det er at leve med kronisk hjertesvigt og om behandlings-mulighederne

22. august 2019, 14:08
Forfatter og journalist Morten Sabroe er blandt dem, der har fået diagnosen, kronisk hjertesvigt. Den 22. august på Hovedbibliotektet i Viborg fortæller han om sin bog »Mit halve hjerte, mit hele liv« og om, hvordan han lever med sygdommen. Foto: Pressefoto

Foredrag Under tilblivelsen af sin 27. bog mærkede journalist og forfatter Morten Sabroe for alvor, at der var noget galt. På en cykeltur i Nordsjælland blev hans venner pludselig nødt til at skubbe ham op ad en bakke, fordi han havde svært ved at få vejret. Og kort tid efter på en rejse under Thailands brændende sol svulmede hans ben op til ukendelighed. Efter hjemkomsten til Danmark stillede lægen diagnosen: Kronisk hjertesvigt.

Flere og flere danskere rammes af kronisk hjertesvigt. 61.000 danskere lever med sygdommen, og 12.000 af dem lever i Region Midtjylland. Hvert år kommer der 2.300 nye tilfælde til i regionen.

Alene med sygdommen

Morten Sabroe beskriver uden omsvøb sit forløb med hjertesvigt i bogen ”Mit halve hjerte, mit hele liv”, og 22. august vil han sammen med hjertelæge Malene Hollingdal sætte fokus på hjertesygdom ved et arrangement på Hovedbiblioteket i Viborg. Her vil han læse passager op fra bogen og fortælle om, at han både sætter pris på sit stærke netværk og alligevel kan føle sig alene med sin alvorlige sygdom, fordi den kan være svær at tale om.

En ny undersøgelse viser, at mange mennesker med hjertesygdom føler sig ensomme. Undersøgelsen, som er foretaget af YouGov for Novartis, viser, at det især er de hjertepatienter, som ikke føler sig velbehandlede for deres sygdom, der føler sig ensomme.

Det gode forløb

- Vi er meget opmærksomme på, at vores hjertesvigtspatienter bliver så velbehandlede som muligt. Vi underviser dem og også gerne deres pårørende i det at leve og håndtere hjertesvigt. Hvis man skal være tryg og ikke føle sig ensom, er det vigtigt, at man kender sin sygdom og advarselssignaler og kan reagere herpå, siger hjertelæge fra Regionshospitalet Viborg, Malene Hollingdal.

Ved arrangementet vil hun bl.a. fortælle om ”det gode behandlingsforløb” ved hjertesygdom. Det vil være muligt for tilhørere at stille spørgsmål til både Malene Hollingdal og Morten Sabroe.

Hovedbibliotektet

Foredraget afholdes på Hovedbiblioteket i Viborg torsdag d. 22. august og er arrangeret i et samarbejde mellem Viborg Bibliotekerne og Novartis. Der er fri entré.