Teaterforestilling på kirkegården

’Mød mig i mørket’ foregår på Rind og Grove Kirkegårde. Fortællingerne er egnshistoriske

20. august 2019, 14:21
Den 5. september Grove Kirkegård giver en særlig teaterforestilling liv på kirkegården i Grove. Foto: Pia B. Jakobsen

Teater Emner, som blandt andet vil danne rammen for teksterne, er fundet af Leif Sepstrup fra Slægt Historisk Arkiv Herning. Der er to forestillinger i støbeskeen. Den første forestilling er på Rind Kirkegård den 28. august. Her vil forestillingen bygge på årene omkring 1860’erne. Her er historien om tre soldater fra krigen i 1864. Der er fortællingen om børnegravene, og de mange fortællinger om Danmarks sidste kæltring Kjælle Casper og hans mange pudsige historier.

Den anden forestilling er på Grove Kirkegård den 5. september. I Grove vil forestillingen bygge på årene i 1940’erne. Her ses fortællingen om hosekræmmerkonen Ane Marie Lauersen, en lokal spillemand og historien om den separate gravplads for tyske flygtninge efter 2. verdenskrig.

Mandag d. 17. juni 2019 var der første øve-gang på de nye forestillinger. Selvom processen og forarbejdet for projektgruppen startede længe før, var dette det første møde mellem aktører og projektgruppen, hvor man virkelig kunne se magien og succes i de kommende forestillinger på Rind og Grove Kirkegård, fortæller Kathrine S. Poulsen, der er projektleder på fremførelsen.

- Der er fokus på vigtigheden og alvoren i historien, men også det at give folk en god oplevelse. Dette gøres gennem humor, men også gennem teater og visning af historiens karakter, forklarer hun og fortsætter:

- Formålet med forestillingerne er at give publikum en oplevelse. Formålet er også at give liv til kirkegården og gøre publikum bevidste om de mange skjulte og glemte historier, som ligger begravet. Der er blevet skrevet sange og tekster specielt til forestillingerne.

Det er Kulturkompagniet i Herning, der opsætter forestillingen. De fleste af aktørerne er lokale fra Herning-egnen. Det er også den lokale instruktør Kirsten Aastrup, som er kvinden bag projektet. Hun samarbejder med projektleder Kathrine Skjønnemann Poulsen og Jørgen Rasmussen foruden med Kultur Kompagniet.

Der er gratis adgang for alle.