Liv og glade dage på museet

Det er sommer, det er sol, og det er søndag i Grønhøj. Sommersøndag. Denne søndag med bakkesangerinde, charme, varme, fjer og pikante viser

09. august 2019, 08:15
1 af 2 Markedstemningen er i top i Grønhøj. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 De to veteranbilmadammer, Inger og Henriette, på pladsen bag kroen, hvor veteranbilerne holder til. Foto: Pia B. Jakobsen

Grønhøj Klokken er 13. Den gamle lade ved siden af Grønhøj Kro er stopfyldt. Ved de mange borde med de rødternede duge sidder folk i alle aldre. Nogen er kommet rigtig langvejs fra, andre har taget cyklen. Efter fællessangen kommer Charlotte Emmery, lektor på Roskilde Universitet på scenen, som er sat op blandt neg og halmballer. Hun er ikke kommet for at holde foredrag. Charlotte er nemlig ikke bare lektor. Hun er også bakkesangerinde og er kommet til Grønhøj for at få den op at stå. - Stemningen altså. Det lykkes til fulde med gamle sange og pikante viser og en uimodståelig udstråling. Igennem 27 år har hun kendt Gregers Laigaard, kroejer og initiativtager til tre måneder med Sommersøndage i Grønhøj. Da hun hørte om konceptet med at skabe liv omkring Morten Korch Museet, dyrke de gode, gamle traditioner og skabe markeds stemning a la 1957, meldte hun sig straks under fanerne. - Selvfølgelig skulle hun til Grønhøj og optræde.

Morten Korch på besøg

Morten Korchs barnebarn er ligeledes kommet på visit i Grønhøj. Han kommer helt fra England og er udelt begejstret:

- Gregers gør dette til et levende museum! - Det er sådan man skal gøre, hvis et museum skal have succes! I går var der 400 til Morten Korch festen. I dag er der lige så mange. Det er imponerende!

Markedsstemning

Dahlgaards Tioli er vækket til live igen. Her er karrusel, skydetelte og candyfloss. Stemningen er helt igennem autentisk. Har man lyst til Grønhøj Kro´s egen gode kringle og kaffe eller en kold fadøl, er det også en mulighed. På pladsen er boder med alt fra hjemmegjorte sivfutter, honning, skilte, motorblade og ting til bilen anno 1960 eller hjemmestrikkede sjaler og hæklede kopholdere. Hver søndag kommer nye kræmmere. For det er gratis at sætte bod op.

- Alle er velkomne, fastslår Inger, den ene af veteranmadammerne, der i samspil med Gregers har fået ideen til og realiseret Sommersøndage i Grønhøj.

- Her er såmænd også hundebar og godbidder til den firbenede ven.

Veteranbiler og gøglere

Inger er ejer af en gammel Renault samt en 2CV. Hun er passioneret veteranbilmadamme. Sommersøndagene er derfor også tænkt som et sted, hvor veteranbilejere kan mødes ganske uforpligtende. Hver søndag er der kommet nye til. Rygtet om de hyggelige søndage har spredt sig som ringe i vandet, og klubber fra hele landet samles og mødes i Grønhøj.

Her sidst på måneden kommer den danske gøgler, Tonny Trifolikom. Næste søndag er der udover foredrag ved Ruth Degn også kommet en ekstra appelsin i turbanen. Der kommer besøg fra Viking Racing Team, der viser en racerbil for handicappede frem.

- Vi har et fast program for alle søndage, forklarer inger. Men får vi en god idé, så mingler vi og pynter programmet med lidt ekstra.

Veteranbilmadammerne og Gregers Laigaard er ikke i tvivl om, at Sommersøndage er kommet for at blive. De er enige om, at de tager en tur mere i karrusellen igen til næste sommer. Måske undtaget juli måned. Det må tiden vise.

Vil du se flere billeder fra Sommersøndage i Grønhøj, så klik ind på Ugeavisens hjemmeside eller på avisens facebookside.