62.000 nye skolebørn i trafikken: alligevel passer bilister og cyklister ikke på

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra skole med nye skoleelever, lyder et af rådene fra Rådet for SikkerTrafik

08. august 2019, 14:24
Det er en god idé at træne skoleruten med dit barn og sætte ord på det, som barnet skal være opmærksom på. Foto: Pressefoto

Trafik Godt 62.000 nye skoleelever træder ifølge Børne og Undervisningsministeriet ud i trafikken i august. Er man forælder til et af de ’nye trafikbørn’, kan man imidlertid godt få panderynker over en ny undersøgelse af trafikken netop omkring skoler.

Cyklister og bilister bøjer trafikreglerne

Applus Bilsyn har spurgt 2.459 bilister om, hvilke trafikforseelser de har oplevet ved skoler de seneste seks måneder. Mere end hver anden svarer bilister, der køres for stærkt, mens godt hver tiende har mødt bilister, som ikke holder for skolepatruljer. Lidt færre bilister kører mod ensretningen. Blandt cyklisterne er det ifølge de adspurgte heller ikke al færdsel, der går helt efter bogen. Knap hver anden bilist svarer, at de ved skoler møder cykler uden lys, eller som kører på fortovet. Hver tredje er vidne til cyklister, der krydser vejen uden tilsyneladende at orientere sig.

Uforudsigelig skoletrafik

- Undersøgelser som disse viser som regel en grad af forudindtagethed mod for eksempel cyklister og fodgængere, fordi det kun er bilister, der udtaler sig. Når det er sagt, er det værd at notere sig, at de adspurgte også vurderer, at bilister bryder trafikreglerne ved skoler, siger Per V. Rasmussen, administrerende direktør hos Applus Bilsyn.

Samlet set understreger undersøgelsen, at trafiksituationen ved skoler ofte er meget spontan og uforudsigelig. Derfor bør man tage det roligt og se sig godt for.

Rådet for SikkerTrafik: Træn ruten med dit barn

Hos Rådet for SikkerTrafik vurderer man, at de yngste skoleelever typisk ikke har meget erfaring med at færdes i trafikken og kan have svært ved at overskue potentielt farlige situationer. Derfor er det god ide at træne skolevejen med sit barn, før skolen begynder, og sætte ord på de ting, som kan være farlige.

- Skal ens barn begynde i skolen, foreslår vi, at man træner den sikreste rute med sit barn til og fra skole et par gange. Forklar, hvordan dit barn skal forholde sig i konkrete trafiksituationer som for eksempel at krydse vejen. Har børnene en mobiltelefon, bør de lægge den væk i trafikken, lyder rådene fra Jeppe Holm Gudmandsen, Rådet for SikkerTrafik.