Ulvetimen er den bedste tid

I Familieklubben i Frederiks er ulvetimen den bedste tid på dagen. I hvert fald hver anden tirsdag, hvor ti familier mødes til leg, spisning og netværk med andre børnefamilier

02. august 2019, 08:02
1 af 2 Karsten Maagaard (t.v.) er initiativtager til Familieklubben i Frederiks. Det er Michael Thorup og de andre familier rigtig glade for. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Aktiviteterne i Familieklubben i Frederiks spænder vidt. Her giver en af eleverne fra Havredal Praktiske Uddannelser børnene en ridetur. Foto: Privatfoto

Visit Karsten Maagard er initiativtager til Familieklubben i Frederiks, som startede sidste år i maj måned. Karsten er plejefar til to børn og har i flere år følt et behov for at kunne samles med andre familier med børn med særlige behov. Ved et tilfælde hørte Karsten om projekt Hele Danmarks Familieklub og ringede til hovedkontoret, og derefter gik det slag i slag. Michael Thorup har en datter, der går på specialskole. Han er meget glad for at være med i Familieklubben.

- De fleste steder kigger folk på os, forklarer Karsten og Michael. - Men her i Familieklubben har vi alle særlige behov og der er ingen, som kigger mærkeligt på os. Her er der tryghed og rummelighed.

Familieklubben i Frederiks har været en overvældende succes. Siden starten for et år siden er der kommet flere og flere familier til. I dette forår er der kommet to nye familier til, så Familieklubben nu er oppe på ti familier. Familierne er ikke kun fra Karup området, men efterhånden fra hele Viborg kommune. Socialrådgiverne på Viborg kommune har også fået nys om Familieklubben og oplyser familier med børn med særlige behov om den.

Familieklubbens succes afspejler sig også i, at stort set alle familier møder op hver eneste gang. Det er ikke nogen selvfølge i resten af Danmarks familieklubber.

I ulvetimen

Hver anden tirsdag i ulvetimen mødes ti familier med børn i FDF-huset i Frederiks. Fra kl. 16.30 til 18.30 er der fælles aktiviteter og spisning for 42 mennesker. Familierne skal bare møde op og deltage. En gruppe af frivillige planlægger og udfører aktiviteter, og sørger for mad til de sultne munde. En af aktiviteterne kunne i princippet godt være fælles madlavning, men der er simpelthen ikke plads i køkkenet til så mange. I køkkenet står i stedet to frivillige, som planlægger menuen, køber ind og laver maden. I foråret var Familieklubben i svømmehallen i Frederiks. En anden gang var de på besøg på Havredal Praktiske Uddannelser, hvor de blandt andet fik lov til at få en ridetur. Ellers er det mest fælleslege. På den måde lærer både børn og voksne nye mennesker at kende i trygge omgivelser. Det giver nye relationer og venskaber, og familierne får opbygget et netværk med andre familier. Det er netop det, der er Familieklubbens fornemste opgave.

Børn med særlige behov

Så vidt vides er Frederiks Familieklub den eneste, hvor det overvejende er familier med særlige behov. Det giver nogle særlige udfordringer: I Familieklubben i Frederiks er det i orden, hvis et barn har behov for at være sig selv og måske vil opholde sig i et tilstødende værelse den aften. Alle aktiviteter foregår i lavt tempo, som er en kvalitet i sig selv, men det giver også plads til den enkelte.

For mange af forældrene er det et tiltrængt pusterum fra hverdagen og et par timers aflastning, også fordi de ikke skal lave mad denne aften.

Voksne legebørn søges

Karsten er både frivillig og familiefar i Familieklubben. Han står for planlægning og udførsel af de fleste aktiviteter. Og det er også Karsten, som har fundet de andre frivillige i sit netværk blandt familie og venner. Kunne du tænke dig at byde ind med gode ideer til aktiviteter eller give en hånd med, hører Karsten Maagaard meget gerne fra dig.

- Lønnen er, når det, vi har sat i gang, lykkes, slutter Mikael og Karsten samstemmende. Og med den målestok har lønnen frem til nu været høj.