Kan dronepiloter flyve kampfly?

04. august 2019, 08:05
33 procent af dronepiloterne kvalificerede sig Forsvarets pilotuddannelse. Kun fire procent af den samlede danske befolkning har de evner, der skal til for at blive pilot. Foto:

Uddannelse Forsvaret har fokus på unge gamere til udvalgte uddannelser, hvor gamerkompetencer kan bringes i spil. Derfor har Forsvaret nu taget skridtet videre og ser nærmere på rekruttering af civile dronepiloter, når der skal findes kvalificerede kandidater til Forsvarets pilotuddannelse. Dronepiloter fra Apex Drone Racing blev derfor inviteret til Forsvarets pilotafprøvning for at undersøge, om dronepiloterne havde nogle af de kompetencer, som kræves for at bestå første del af Forsvarets optagelsesprøve til pilotuddannelsen.

To ud af seks kvalificerede sig

Kun cirka fire% af den danske befolkning har de evner, der skal til for at blive pilot. Derfor var det særdeles flot, at to ud af Danmarks bedste dronepiloter kvalificerede sig til det videre optagelsesforløb. En af dem var 19-årige Jakob Hansen:

- Jeg har altid drømt om at blive pilot enten civilt eller i Forsvaret. Særligt tanken om at flyve kampfly eller helikopter vil være det fedeste. Prøverne i dag var svære. Specielt efter flere timer er man total blæst, men jeg er sindssyg lettet over, at det lykkedes mig at komme igennem optagelsesforløbets første nåleøje, lyder det fra Jakob.

Dronepiloter og gamere

Når dronepiloterne øver sig til konkurrencer, foregår det både i luften og på computeren. Der benyttes et specialdesignet computerspil, når der skal trænes, men i stedet for en mus og tastatur, er der koblet et joystick til computeren magen til den, der styrer en rigtig drone.

International forskning viser, at der i gamersegmentet findes unge med evner, som er særligt relevante i forhold til luftfartsfunktioner, og det har skærpet Forsvarets fokus på netop denne målgruppe. Gamerne excellerer i forhold til digital interaktion, hvilket er en central del i for eksempel flyvelederens arbejde, men særligt evner som multitasking og hånd til øje-koordination kan være en fordel ved udvalgte uddannelser i Forsvaret.

- Vi tror på, at de unge dronepiloter har trænet nogle kompetencer, som kan være særligt anvendelige under optagelsesforløbet til pilotuddannelsen i Forsvaret og ikke mindst i jobbet som pilot. Og som vi kan se i dag, scorer dronepiloterne særligt højt på den del af testen, der omfatter evnen til at visualisere i det tredimensionelle rum, lyder det fra Ronny Vossen, specialkonsulent i Forsvarsministeriets Personalestyrelse og ansvarlig for rekrutteringen til Forsvarets pilotuddannelse.

Vigtigt at visualisere i 3D

3D-visualisering fortæller noget om evnen til at aflæse en tredimensionel situation korrekt og agere hensigtsmæssigt i forhold til den erkendte situation. Der er tale om en vigtig evne i forhold til flyvning, da det vil fortælle noget om pilotens evne til at aflæse og manøvrere i det tredimensionelle miljø.

I flyvevåbnet bruges flysimulering som en stor del af træningen, og pilotaspiranterne kan sidde i mange timer og træne foran en skærm. Men det kræver også en god fysik, hvor dronepiloterne alle bestod over normen.

Du kan se filmen om dronepiloternes afprøvning og læse mere om pilotuddannelsen i Forsvaret på forsvaret.dk/pilot