Gode veje er grundlag for velfærd

08. juni 2019, 12:45

Læserbrev I lørdags holdt jeg et velbesøgt valgarrangement på køreteknisk anlæg i Viborg. Det gjorde jeg for at sætte politisk fokus på bilen og gode veje, som afgørende grundlag for sammenhængskraften og velfærden i vores samfund. Vi skal selvsagt også have en velfungerende kollektiv transport med busser og tog. Det er ikke et enten-eller. Det er et både-og. Her er det i øvrigt trist, at den ufatteligt dyre letbane i Aarhus medfører besparelser på vigtige tværkommunale busruter rundt i regionen. Det bør der rettes op på snarest.

Siden 2009 har vi bevilget hovedparten af anlægskronerne til en tiltrængt genopretning af jernbanen, herunder elektrificering, bedre skinner og nyt signalprogram. Men vi er kommet bagud med vejene. Og nu er det deres tur til at få et løft med to formål for øje: 1) Bekæmpelse af trængsel og tidsspilde – som fx på Østjyske Motorvej/Vejlefjordbroen og Fyn, og 2) Binde landet bedre sammen med henblik på udvikling i alle dele af landet.

Venstre er stærkt imod de røde partiers luftige planer om at bruge mere end 10 milliarder kroner, der ikke findes i Togfonden, på at vinde nogle få minutters rejsetid ned gennem Østjylland. Men denne plan holder S stædigt fast i – uden at fortælle, hvilke vejprojekter, der så skal udskydes i årevis for at dække det store økonomiske hul. For S har nemlig ikke afsat en krone til infrastruktur i partiets længe ventede økonomiske plan frem til 2025, der blev fremlagt forleden. Er det Hærvejsmotorvejen, som vi andre vil begynde at bygge fra syd mod nord i 2023? Er det opgraderingen af Rute 26, som vi andre vil påbegynde i 2022? Svarene blæser i vinden. Og det er rigtig skidt her op til et valg, hvor vælgerne risikerer at købe katten i sækken. Dertil kommer, at de røde støttepartier ikke vil bygge veje.

Meldingen fra virksomhederne og deres pendlende medarbejdere her i Viborg Kommune er klar og rungende: Byg bedre veje til Viborg! Viborg skal snarest muligt være motorvejsby, så der sikres grundlag for fornyet vækst og jobskabelse ved kortere transportvej ned gennem Jylland. Og vejen til Aarhus skal opgraderes til bedre fremkommelighed hurtigst muligt. Disse vejmål vil jeg kæmpe hårdt for at få realiseret i den kommende valgperiode som kulmination på et langt sejt træk. Hvor der er vilje, er der vej!