Hvad vil vi med Europa?

I Havredal havde De Praktiske Uddannelser besøg af »Vi vil Europa«, som rustede skolens elever til EU valget den 26. maj

04. maj 2019, 10:35
1 af 2 Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Der var en god debat ved bordene i spisesalen, da elever og politikere skulle prioritere europæiske temaer. Foto: Pia B. Jakobsen

Havredal Hvert 5. år er der valg til Europaparlamentet. I 2014 var valgdeltagelsen på 56,3%. Heraf var det kun 39% af de unge, der stemte. For at rette fokus mod det europæiske samarbejde er 25 politiske partier og organisationer derfor gået sammen om at stifte »Vi vil Europa«.

»Vi vil Europa« bringer EU debatten direkte ud til danskerne og har blandt andet inviteret sig selv ud på landets skoler for at fortælle om valget og EU’s betydning. Havredal Praktiske Uddannelser var blandt de erhvervsuddannelser, der havde takket ja til invitationen.

- Vi er forpligtede på at hjælpe vores unge til forståelse af, hvilken verden de er en del af, og hvordan de forskellige spilleregler bliver til, så derfor var det naturligt for os at sige pænt ja tak til, at ”Vi vil Europa” kiggede forbi, siger forstander Poul-Erik Clausen.

Program

Programmet for landets erhvervsuddannelser varer halvanden time. I det tidsrum får eleverne en kort introduktion til de fem største partier, idet fem forskellige politikere giver deres bud på, hvad de synes, det er vigtigt at arbejde for i EU.

Herefter kommer eleverne op at stå til en såkaldt positioneringsleg, hvor man alt efter udsagn skal stille sig i ja - eller nej enden. Skal Danmark være med i EU? Skal EU forbyde cigaretter? Er cyberkriminalitet den største kriminalitet i EU? Skal det være lovpligtigt at stemme? I Havredal var det alle spørgsmål, som man kunne forholde sig til, og både elever og politikere fik mulighed for at begrunde deres valg.

Tilbage i grupper sad eleverne efterfølgende med politikerne og gennemgik 20 temaer udviklet af erhvervsorganisationsskolernes elevorganisation. Af dem skulle de vælge de fem temaer, som de mente, det var vigtigst at arbejde med i EU. Til slut var der valg - ikke på kandidater men på, hvilket emne man allerhelst så prioriteret.

EU er for alle

- I EU-debatten mangler folkets stemme, forklarede Søren Wartow, der er projektleder på »Vi vil Europa«. - Med initiativet »Vi Vil Europa« bringer vi EU-debatten ud til danskerne. Søren Wartow tog valgresultatet fra Havredal med hjem og sendte efterfølgende en optællingen retur til skolen. Den vigtigste mærkesag for de unge i Havredal viste sig at være udsagnet » EU skal arbejde for, at alle unge kan tage en uddannelse i udlandet«.

Forstander Poul-Erik Clausen var helt igennem tilfreds med arrangementet:

- Respekt til arrangører og politikere for den måde de formåede at møde vores elever! Det var et forløb, som helt sikkert har været med til, at flere af vores elever har fået forståelse for den demokratiske proces, og som derfor også giver dem lyst og mod til at afgive deres stemme den 26. maj.

Hvis du vil vide mere om »Vi vil Europa«, kan du klikke ind på https://vivileuropa.dk/