Festdag for køerne

12. april 2019, 15:10
Når køerne lukkes ud på græs i Havredal kan alle få lov at besøge staldene og blandt andet klappe kalvene. Foto: Malthe Broe

LANDBRUG 59 økologiske landmænd over hele landet åbner stalddørene og lukker deres forårskåde økologiske køer ud på græs søndag den 14. april.

I Region Midtjylland inviterer 22 økologer indenfor på gårdene til Økodag.

Lokalt sker det hos Havredal Praktiske Uddannelser.

Havredal Praktiske Uddannelser har siden starten af 90’erne tilbudt uddannelse til unge med særlige behov. Skolen har cirka 40 landbrugselever, 8 gartnermedhjælperelever og 3 butiksmedhjælperelever, der bor, arbejder og undervises på skolen. På skolen bor også 60 sortbrogede, økologiske malkekøer, der glæder sig til igen at komme på græs.

I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag.

- Økodag er en festdag både for de økologiske køer, de økologiske landmænd og for de mange tusinde forventningsfulde børn og voksne, der hvert år besøger gårdene. Til Økodag bliver det tydeligt at se, hvilken forskel det gør for dyrene, når man køber økologisk. Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

I Havredal har eleverne sammen med de ansatte arrangeret en masse forskellige aktiviteter. Blandt andet kan man få lov at klappe de søde kalve, få en trækketur på en pony, smage Arlas økologiske mejeriprodukter, sidde i en traktor, eller bage snobrød sammen med FDFerne fra Frederiks. Havredal Grøntsager står klar med salg af økologiske grøntsager, og har du lyst til at vide mere om uddannelserne på skolen, eller om landbruget, står både elever og personaler klar til en snak.