IBS strømper er snart en saga blot

Erik Pedersen Ib er det borgerlige navn bag IBS strømpefabrik på Åvej i Karup

06. marts 2019, 12:24
1 af 2 Erik i gang med at lave et parti særlige strømper til en kunde med dårligt blodomløb i benene. Strømperne skal være løse, så de ikke strammer på de hævede ben, men faste nok til at blive på plads. Det kræver erfaring og håndelag. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Skiltet er falmet med årene, men ellers er det præcis samme skilt fra 1982, hvor IBS strømper flyttede til egne lokaler i Karup. Foto: Pia B. Jakobsen

VISIT Historien om IBS strømpefabrik starter i 1967 i det dengang nye industrikvarter i Karup med spåner, hvinende træ der kløves af rundsave og lugten af harpiks. Meget langt fra de tonsvis af garnspoler og kasser med strømper, som senere blev til Eriks livsværk. Erik er uddannet møbelsnedker og havde allerede som 22-årig sin egen virksomhed med bygning af huse fra grunden - med alt lige fra udgravning af sokkel til badeværelse, køkkenskabe og fodlister. Heraf to huse alene i Karup. Forretningen gik rigtig godt og på sit højeste var der 27 mand ansat i virksomheden.

Katastrofe på katastrofe ændrer Eriks liv

Men brand, sygdom og skilsmisse ændrede på ganske kort tid Eriks liv. Kommunen ville have ham på invalidepension, men det skulle Erik nu ikke nyde noget af. Han var stadig en ung mand og havde fire børn at forsørge, så noget skulle der ske. Erik havde lejet det gamle elværk i Viborg og havde diverse ting stående her for både sig selv og andre. På et tidspunkt stod her også nogle brugte strikkemaskiner og med hjælp fra en god kammerat fik Erik maskinerne i gang og strikkede sine første trøjer. Sammensyningen af trøjerne blev udført af Lindon i Frederiks, hvor efter trøjerne blev afsat til en fabrik i Herning. Så nu kunne han forsørge sig selv og børnene.

De allerførste svære år

Efter halvandet år med trøjer skulle der ske noget nyt. En brugt strikkemaskine til strømper blev købt i Sverige. De første strømper blev puttet i to banankasser og afsted gik det en tidlig morgen i påsken til kræmmermarked. Nu måtte det briste eller bære - kunne strømperne sælges? Kræmmerne blev lokket til af den gode kvalitet. I løbet af ingen tid var banankasserne tomme og Erik havde en lang bestillingsliste med hjem.

Der var dog lige et lille problem – strømperne skulle pakkes pænt ned og lige meget hvordan Erik forsøgte at pakke strømper, så var det bare ikke godt nok. Men den gode kammerat vidste, hvad der skulle til. En brugt pressemaskine til strømper måtte købes ind. Der var dog kun råd til fire presseforme, så Erik måtte nøjes med at købe de mest gængse størrelser.

De følgende år havde Erik en fast kundekreds på 12 kræmmere, som skulle have strømper hver uge i sommersæsonen, så efterhånden gik det rigtig godt med EBS strik, som virksomheden var døbt.

De allerførste år var det dog stadig stramt med økonomien. En brugt campingvogn var indkøbt til fornuftige penge til en højt ønsket sommerferie med børnene, men pengekassen var gået tom. Erik er en mand med ideer og gå på mod, og Ungskuet i Herning trak mange vejfarende gennem Karup. Campingvognen blev fyldt op med strømper, placeret ved Viborgvej og et stort håndlavet skilt reklamerede for UDSALG. Denne sommer kunne far og børn tage på en velfortjent ferie i campingvognen.

Flytningen til Karup

Efterhånden gik det rigtig godt med Eriks strikfabrik, som nu udelukkende lavede strømper og som havde fået navneforandring til IBS strømper. Flere presseforme og strikkemaskiner var købt ind og produktionen gik strygende. Der var dog bare lige det problem, at fabrikken var i lejede lokaler, og Erik var bange for at udlejer på et eller tidspunkt ville blive fristet til at sælge. Han gik derfor på jagt efter nye lokaler til en rimelig pris. Denne gang skulle det være egne lokaler. Det tog lang tid, men i 1982 fandt Erik det helt rigtige sted, og så gik det stærkt. På vejen hjem fra en auktion i Herning kom Erik forbi Til Salg skiltet på Åvej i Karup. Og dagen efter var købsaftalen underskrevet.

Har aldrig købt på klods

Åvej var helt perfekt til IBS strømper, for her var der både privatbolig og fabriksbygning. Selve fabriksbygningen er i to etager med produktionen i stueetagen og garnlageret på første sal. Erik har altid været en forsigtig mand i pengesager. Han har aldrig lånt penge til at købe for. Bygningerne på Åvej havde Erik sparet op til, så købsprisen på knap 800.000 kr. er betalt kontant. Også derfor er alle maskiner, inventar og biler så vidt muligt købt brugte. For at dække behovet måtte der dog tidligt købes en ny strikkemaskine til helt særlige strømper fra Tyskland.

Erik er en helt særlig arbejdsgiver

Allerede i Viborg på det gamle elværk var der behov for arbejdskraft. Den gang var arbejdsreglerne for børn og unge helt anderledes, så der var flere store skolebørn, der kom nogle timer efter skoletid hver eller hver anden dag. Erik var dog noget kræsen i sit valg af unge ansatte. De skulle passe deres skolearbejde, hvis de skulle arbejde på strømpefabrikken. Nogle få af Viborg-børnene var så glade for at arbejde hos Erik, at da fabrikken flyttede til Karup, fulgte de med. Erik betalte buskortet. Det skulle bare afleveres efter brug til regnskabet.

De første måneder efter opstarten i Karup var der rigtig mange skolebørn fra Karup, der søgte job på strømpefabrikken. Da fabrikken var på sit højeste, var der to fuldtids ansatte damer foruden Erik og skolebørnene. Og så skal ikke glemmes Lydia og hendes børn, som boede til leje i privatboligen. Hun tog med Erik rundt på sommerens kræmmermarkeder og var her en uvurderlig hjælp.

Kræmmermarkeder

Igennem alle årene med IBS strømper har Erik taget på kræmmermarkeder om sommeren for at sælge sine strømper. På flere af disse kræmmermarkeder har Erik holdt 40-års jubilæum. For eksempel Ulfborg Marked, Kliplev Marked i Sønderjylland og Hjallerup Marked i Nordjylland. Men fra sommeren 2018 var det slut med at tage til kræmmermarkeder. Det er blevet alt for dyrt med stadepladserne, og det er ikke til at holde økonomien hjemme.

En ildsjæl går på pension

Foruden strømpefabrikken og sommerens kræmmermarkeder har Erik også fundet tid og kræfter til andre ting gennem årene. Som ung mand var han for eksempel dybt involveret i Vanføreforeningens arbejde. Her på sine ældre dage har han i 2006 været med til at starte Billardklubben i Karup. De første år holdt Billardklubben til på det nu hedengangne Al Capone, men den har nu egne lokaler på Østergade.

Erik Pedersen Ib er 83 år gammel, og selvom han synes, at det er på tide at gå på pension, så laver han stadig lidt strømper på bestilling til gamle kunder. Eriks strømper er kvalitetsarbejde, og det sætter kunderne pris på.

Danmarks sidste strømpefabrik lukker ned og en æra i dansk tekstilhistorie takker af.

Se billeder fra IBS Strømper på www.ugeavisenkarup.dk/artikel/5555/fotos-ibs-stromper