To mænd frikendt for afpresning

Mænd opsøgte midt om natten beboere i Frederiks, som fik knust ruder i huset og i bilen

12. februar 2019, 08:48
En voldsom adfærd var i sig selv ikke nok til at blive dømt for afpresning. Men tyveri og hærværk skulle straffes med fængsel, vurderede byretten i Viborg.

FREDERIKS Natteroen i Frederiks blev brudt, da to mænd for halvandet år siden troppede op ved et hus. Her råbte de op, knuste vinduer og slog løs på en campingvogn.

De to mænd, som i dag er 30 og 36 år, er nu ved to separate retssager blevet dømt for hærværk af betydeligt omfang og tyveri. Men frikendt for anklagen om afpresning.

Et ægtepar, der bor på adressen og en yngre mand, der dengang boede i en campingvogn på stedet, forklarede om deres oplevelser 28. august 2017.

Det var noget chokerende. Mændene havde været meget voldsomme, og der var blevet truet med, at beboerne ville blive skudt. Efter først at have formået de aggressive mænd til at forlade bopælen, var de kort tid efter vendt tilbage, hvor de havde kastet store marksten ind gennem et vindue i hoveddøren og et køkkenvindue. De knuste også en rude i beboernes bil. Hærværket løb op i cirka 20.000 kroner.

Nogle havekrukker og en 45 kilo tung havefigur var også blevet stjålet, forklarede beboerne.

Den 30-årige mand fortalte, at »campisten« skyldte ham 1000-1500 kroner i husleje. Han indrømmede, at campingvognens dør blev ødelagt, da han tæskede løs på den.

En slags kammeratlig samtale om gælden, var, hvad han ville opnå dér klokken 03.45 om natten. »Campisten« har fortalt politiet, at han en gang havde gæld til manden, men at den var ude af verden.

Anklageren frafaldt under den 30-åriges retssag anklagen om afpresning. Delvist på sin egen tilståelse blev han dømt for hærværk og for tyveri. Og da han tidligere er dømt for forskellig kriminalitet, blev straffen udmålt til fire måneders fængsel.

Den 36-årige blev frikendt for afpresning, fordi dommerne vurderede, at han godt kunne tro, at »campisten« skyldte kammeraten penge. Delvis på sin egen erkendelse, blev han dømt for at have truet beboerne. Han blev også fundet skyldig i hærværk, hæleri, tyveri af havekrukkerne, samt flere ulovlige bilkørsler, hvoraf en enkelt skete med en promille på 2,08.

Han fik fem måneders fængsel, en bøde på 14.000 kroner og en frakendelse af kørekortet i 10 år.