Isfuglen - Danmarks smukkeste fugl

Jens Peter Kragh har fanget den sky isfugl med sin kamera linse. Han har fulgt fuglen et par år ved Karup Å

06. januar 2019, 08:42
1 af 2 En hun isfugl sidder på en lavthængende gren over åen. Hun er på udkig efter fisk. Foto: Jens Peter Kragh.
2 af 2 Jens Peter Kragh gav isfugleparret fred og ro i yngleperioden, men nåede derefter at få et billede af isfugle ungen. Foto: Jens Peter Kragh.

Natur Isfuglen er med sine turkise og koboltblå farver en af de smukkeste og mest farvestrålende fugle i Danmark. Den kaldes også den Blå Juvel. Det er en sky fugl, så selvom den yngler og overvintrer her i området, skal man være noget heldig for at se den. Oftest hører man den, før man ser den, når dens lyse, skarpe kald lyder højt ved en sø eller en å. Den kommer så susende som en tyrkis pil lige over vandspejlet. Derfor handler det om at holde øjne og ører åbne, når man færdes for eksempel ved åen.

Jens Peter Kragh, Karup, har været så heldig at følge et isfuglepar i flere år. I 2018 overværede han parrets yngle periode, hvor de fik to kuld unger på vingerne. »Det tog mig også cirka 1 1/2 år at finde rede stedet,« fortæller han. Reden er godt gemt. Isfuglen yngler nemlig i huller ind i åens brinker. Hullerne er omkring en meter dybe. Det er hannen, som laver hullerne og hunnen, der ligger på de fem til syv æg, som hun ruger på i omkring 20 dage. Efter klækningen fodres ungerne af forældrene en lille måneds tid, hvorefter de flyver fra reden.

Isfuglen tilhører skrigefuglene, som er en gruppe meget farvestrålende især tropiske fugle. Den findes i store dele af Europa, det sydlige Asien og desuden lokalt i det aller nordligste Afrika. I Danmark er den en standfugl. Det betyder, at den overvinter her, så alt for hård frost i lang tid kan tynde noget ud i bestanden.

Isfuglen lever af småfisk, vandinsekter og små krebsdyr, som den fanger ved at styrtdykke fra en udsigtsgren over vandet.

Den er indikatorart for rene og sunde vandløb i de områder, hvor den lever. Det er derfor et godt tegn, når vi ser den ved søer og vandløb, når den styrtdykker efter fisk fra en lavthængende gren. At få lov at se den skyde over vandspejlet er en ganske særlig oplevelse.

God fornøjelse ved åen.