Kun 24 timer i døgnet

Verdens mest vindende dansepar bor lige udenfor Karup

07. december 2018, 08:06
Bjørn Bitsch og Ashli Williamsson træner hver dag, når de er hjemme i Karup. Dansesalen med spejlvæggen var egentligt et maskinhus, da de overtog huset. Foto: Pia B. Jakobsen

VIsit Bjørn Bitsch er dansk. Ashli Williamsson, kommer fra Australien. De har danset sammen i 16 år. I spejldansesalen derhjemme er der pokaler overalt, hvor der er hylder. ”Måske der er 123,” anslår Ashli Williamson. Parret er netop nu otte dobbelte verdensmestre, dobbelte europamestre, nordeuropæiskemestre og vindere af 15 danske mesterskaber. De er blandt de 15 atleter, der er nomineret til årets sportsnavn 2018.

Ashli finder den første VM pokal. Den er fra VM i Østrig i 2010. Et andet sted står pokalen fra VM i Shanghai 2011. Den syvende VM pokal vandt de i Østrig her i starten af november. Den guldmedalje gør dem til det mest vindende VM par nogensinde. Et andet sted har de medaljerne. ”Der er nok 15-20 kg,” mener Bjørn.

Arrangeret ægteskab

De har begge danset, fra de var ganske små. Bjørn startede allerede som tre-årig. Ashli var seks år, da hun startede på danseskolen i Australien. ”Det var ved en turnering tilbage i 2001, at vores trænere mødte hinanden. De snakkede talenter og udvekslede telefon numre,” forklarer Ashli. Hun blev derfor som 15-årig inviteret til Danmark i 2002 for en prøveperiode på en måned. Hun endte med at blive. Selvom det bestemt ikke var meningen, understreger Ashli, så gik der ikke mange måneder, inden de blev kærester. I dag har Ashli fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Karup ligger centralt

Hverdagen er hektisk for parret. Det kræver en god og rolig base. ”Vi ledte efter noget lidt ude med ro og med plads,” fortæller Ashli. ”Det skulle så vise sig, at det var et helt fantastisk sted, vi fandt.” Parret rejser tre til fire gange om ugen. ”DAT flyver fra Midtjyllands Lufthavn otte gange om dagen. Det tager ti minutter at køre til lufthavnen,” supplerer Bjørn, og fortsætter: ”Security er superflinke. Parkering er gratis. Karup ligger super centralt.” Ashli, som kommer fra Australien, konstaterer, at på hendes hjemegn var der minimum 40 minutter til noget som helst.

Vigtigt at komme hjem

De har travlt, men er på intet tidspunkt stressede. ”Vi kan lide, når der sker noget, og der er udvikling,” forklarer Bjørn. For alene det at komme hjem, hvor der er ro, fugle og lyden af vand, gør rigtig meget. ”Vores hjem giver os et andet gear. Vi har 200 rejsedage om året, og holder så meget af at komme hjem ind imellem rejserne. Vi er altid hjemme og vende.” Hjemme kan de også passe den daglige træning. Det giver stabilitet. De har et super forhold til naboen og mange andre lokale. Om lidt er det jul, så bliver der pyntet maks op. Det er godt at komme ud, og det er godt at komme hjem!

Mange jern i ilden

Når parret ikke selv danser, så underviser de i dans på alle niveauer. De er meget efterspurgte som trænere både i Danmark og rundt omkring i verden, hvor de træner kommende dansestjerner. Herudover har de investeret en halvpart i Borbjerg Mølle ved Holstebro. ”Det er vores pension,” forklarer Ashli. Et vennepar har købt den anden halvdel. De har også fået dommerlicens. ”Vi er på nuværende tidspunkt booket til at skulle dømme fem mesterskaber til næste år.”

Det handler om at sætte sig et mål og blive ved

I weekenden var der VM i standarddans i Moskva. På sejrsskamlen stod Bjørn og Ashli. Den ottende VM medalje er på vej til Karup. Det talentfulde par har et ret kontant svar på, hvordan man gang på gang bliver verdens bedste.: ”Når vi har sat et mål, giver vi ikke op. Vi planlægger resultatet, og vi bliver ved, til vi kan. Om det tager to eller ti timer er underordnet. Vi har fokus på, hvad vi kan gøre anderledes og bedre end de andre. Man skal kunne fokusere 100%”, forklarer de, ”og så skal man være udholdende og bedst til sidst.

Denne tætte professionelle og private pardans har lært parret at bruge hinandens forskelligheder. Forskelligheder er en udfordring, men de er vigtige. Bjørn og Ashli har forstået at få det optimale ud af dem: »Man sætter jo heller ikke et fodboldhold med 11 målmænd”, slutter de forklarende.