Kom til bogpræsentation og billedpræsentation af kalender på èn gang

04. december 2018, 15:02
Den 10. december præsenterer forfatterne Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergaard deres nye bog ”Mein lieber Kristian” på Lokalhistorisk Arkiv i Karup.

Karup Mandag den 10. december inviterer Lokalhistorisk Arkiv i Karup til et dobbelt-arrangement, hvor en ny bog om Karup-lejrene for tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig vil blive præsenteret sammen med billedfremvisning på storskærm af billeder både fra bogen og fra den nye, lokalhistoriske Karup-kalender for 2019.

Karup kalenderen

Det er for 18. gang lykkedes Inger Merstrand at finde nogle usædvanlige billeder og skrive nogle spændende historier om dem. Der er billeder fra de allerfleste af egnens større eller mindre byer. Blandt andet er et fint træhus på Søndergade i Frederiks. Det blev først brugt som bolig for to af byens kendte ungkarle, men endte som sommerhus på Knud Strand. Fra Karup er der et billede af gården Engholm og et billede fra en messe i Karup i 1976 med Jørn Birkeholm som en festlig konferencier. Et idyllisk sommerbillede viser søstrene Harritz foran stuehuset ved deres fødehjem, kartoffeltyskergården ”Elmegården” i Firehuse, som blev fotograferet af Nationalmuseet inden nedrivningen i 1922.

Der er også en fin tegning af Havredal forskole og et kønt billede af det gamle ledvogterhus i Karup. Det første blev nedrevet i år, og det sidstes fremtid er i øjeblikket usikker, efter at Lokalhistorisk Arkiv i 2017 flyttede hen på biblioteket i den tidligere stationsbygning. Et luftfoto af den nye by Kølvrå midt på en sandet mark i 1952 viser tydeligt, hvorfor byen med de mange ens huse var så speciel, at den blev omtalt i alle landets aviser.

Fra Bøgelund ses et billede af Gammelagergård, som så helt anderledes ud end i dag. Endelig er der et billede af den allerførste terminal ved lufthavnen, og decemberbilledet viser en pensionistgudstjeneste i Frederiks kirke, fotograferet den sidste advent, inden Frederiks og Karup sogn blev adskilte i 1974.

Kalenderen kan købes i brugserne i Karup og Frederiks samt i Skelhøje Købmandsforretning til kun 75 kr.

Ny bog ved Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergaard

De to journalister på Viborg Stifts Folkeblad, Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergaard, vil præsentere deres nye bog ”Mein lieber Kristian”. Den handler om nogle af de tyske flygtninge, der kom til Danmark i slutningen af Anden Verdenskrig, og som blev indsat i store flygtningelejre i området, hvor Flyvestation Karup nu ligger.

Bogen er en fortælling om blandt andet flugt, sult, savn, længsel, sygdom, børnedød – og om skud og drab i lejrene. Men også, som titlen antyder, en beretning om forbudt kærlighed mellem en lokal landmandssøn og en ung tysk flygtningekvinde.

Landmandssønnen, nu 97-årige Kristian Ø. Larsen, Haderup, tidligere Grove, er interviewet til bogen. Det samme er blandt andre Horst Sander, Østbirk, der som tysk flygtningedreng var indsat i flygtningelejrene ved Karup.

”Mein lieber Kristian” er udgivet på Turbine-forlaget og kan købes på forlaget, boghandler, e-boghandler samt i flere lokale forretninger. Bogen vil også kunne købes i forbindelse med præsentationen på Lokalhistorisk Arkiv.