Om lidt er de væk

De tre tidligere lærerboliger i Frederiks er snart historie. I sidste uge gik nedrivningsfirmaet i gang. Til nytår er boligerne helt væk

04. december 2018, 08:14
1 af 3 Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 3 Den tidligere SFO bygning er nu splittet helt ad. Her gammelt jern. Foto: Pia B. Jakobsen
3 af 3 I haven graves, så fjernvarmerøret kan lukkes. Foto: Pia B. Jakobsen

Frederiks Først var de lærerboliger, siden har de været brugt til SFO, klub og som base for lokale foreninger. Og nu er det så slut. Husene, der ligger på adresserne Skolen 2, 4 og 6 i Frederiks er ved at blive taget ned.

Det er dog ikke bare et spørgsmål om at tage møblerne ud og så lade en bulldozer klare resten.

Der er i dag skrappe krav om, hvordan man håndterer byggematerialer. Så meget så muligt af de nedbrudte ejendomme skal genbruges. Derfor skal det hele tages ud enkeltvis, renses og sorteres.

Omstændelig nedbrydning

Det er syv mand fra LA-Nedrivning i Ulfborg gået i gang med. De startede mandag. Tømte de to huse på adresserne Skolen 2 og Skolen 4 for de sidste møbler, indbyggede skabe, håndvaske, toiletter med meget mere. Også døre, dørkarme, stikkontakter og andet aftageligt småt brændbart er fjernet og sorteret efter alle kunstens regler. Torsdag overlod de Skolen 2 og Skolen 4 til Ravnsbæk Nedbrydning- og Sandblæsning. Deres opgave er at sandblæse lofter og vægge, så det kun er den rå skal, der står tilbage. Steffan Albrektsen, der er byggeleder og ejer af LA-Nedrivning, forklarer, at i både fugemasser og maling er miljøgiften, PCB, som frem til nu ikke har været skadeligt for omgivelserne, men som i forbindelse med nedrivningen frigøres. Det opsamles derfor i forbindelse med sandblæsningen, der foregår i undertryk og med vand for at begrænse støvmængden.

Mandag byttede de. »Mens nummer seks sandblæses, gør vi rent i nummer to og fire, skovler de mange tons sand op i bigbags, der lukkes hermetisk, støvsuger og svaber« forklarer Steffan.

Når rengøringen er ovre, skal alle gulvene strippes for linoleum. Al isolering skal fjernes. Derefter er det udhæng og tag, som er af asbest.

Og så, ja så kan bulldozeren tage det sidste.

Hvis du vil se flere billeder, kan du klikke ind på ugeavisen.dk. Her ligger også en video fra nedbrydningen.