Rejsegilde for islændere

Islænder-hesteklubben Nøkkvi, der har base i Havredal, holder i denne uge rejsegilde på deres kommende klubhus

25. november 2018, 12:06
1 af 2 Formanden for Nøkkvi, Søren Møller glæder sig over, at man nu er så langt med klubhuset i Havredal, at man har kunnet invitere til rejsegilde. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Nogle Nøkkvi medlemmer foretrækker stævnerne, andre en rolig tur på hesteryg i naturen. Foto: Nøkkvi

Visit Nøkkvi har eksisteret siden 1977. Medlemmerne er natur- og stævneryttere på islænderheste. Klubben dækker et geografisk relativt stort område. »Medlemmerne kommer fra en radius af 50 kilometer fra Viborg,« fortæller Søren Møller, der har været formand for foreningen de seneste tre år. Han har selv haft kendskab til klubben i godt 15 år. ”Min kone startede med at ride. Det var træls at stå tilbage, og så havnede jeg i bestyrelsen for 10 år siden.”

Ikke kun en damesport

Søren har fundet en deltagerstatistik frem. Klubben har godt 200 medlemmer. Mere end 1/3 af de aktive medlemmer er mænd. I gruppen af aktive medlemmer over 60 år nærmer fordelingen sig halvt af hver. ”Jeg har altid anset det at ride for en damesport,” erkender Søren. Men naturen fascinerer ham, og det er dejligt at komme ud på hesteryg, hvor der er ro til at nyde omgivelserne. ”Man bliver næsten helt ny, når man efter en lang arbejdsdag tager en tur i naturen på hesteryg.”

Mændene har da også fundet sammen i klubben. ”Hvert år laver vi en herretur – altid i Dollerup,” forklarer Søren. ”Vi mødes til rundstykker om morgenen, rider 25 km og slutter dagen med højt belagt smørrebrød. Damerne kører ud med servicevogn og servicerer os.” Damerne har også en dametur – ”Kællingeturen”, hedder den. Heldigvis er det damerne selv, den har fundet på navnet.

Dialog er vigtig

Søren beskriver en klub, hvor medlemmerne kommer med meget forskellige baggrunde. Det er den fælles interesse for heste, der binder dem sammen. ”Det gør det særligt interessant at være med,” forklarer han. Det giver det hele en ekstra dimension. ”Man kan lære meget af at være sammen med mennesker med forskellig baggrund. Det er meget udviklende. Man bliver mere rummelig.”

Samarbejde og forståelse for hinandens verdner betyder meget for Søren, som er klar over, at dialogen med omverdenen er vigtig, hvis man skal have sine ønsker igennem, og alle skal være tilfredse. ”Man er nødt til at forstå hinandens behov. ” Som eksempel giver han samarbejdet med mountainbike klubben, som i forbindelse med de 100 km MBT spor i blandt andet Ulvedal og Stendal Plantage har brug for kendskab til Nøkkvis behov og vice versa. ” Vi har en god dialog, og det fungerer perfekt.”

Hvert år på Kr. Himmelfartsdag mødes 75 ryttere i Dollerup. Et sådant arrangement kræver også et godt forarbejde både i forhold til de lokale, skovridderen og naturstyrelsen. ”Jeg synes, vi har udviklet os i retning af at kunne skabe en bedre og bedre dialog. Det er jeg glad for,” siger Søren. Han værdsætter meget de mangeartede arbejdsopgaver i bestyrelsen, som giver en kæmpestor berøringsflade.

Klubhus på vej

Nökkvi har siden 1998 haft sit samlingspunkt på Ulvedalsvej i Havredal hos Havredal Praktiske Uddannelser. Her er etableret et samarbejde, der er givende for både Nøkkvis medlemmer og for eleverne på den praktiske uddannelse. Eleverne bidrager med praktisk hjælp, deltager i foredrag eller kigger på og får dermed en anden berøringsflade.” Det giver noget til alle parter, konstaterer Søren.

I Havredal har Nøkkvi fået lavet en oval ridebane, hvor de afholder undervisning tre dage i ugen. Herudover afholder de også her tre store stævner om året. Nu er der så også et 70 kvadratmeter stort klubhus på vej. Det betyder, at der kan gives ly til deltagere og tilskuere. Foredrag og kurser vil fremover kunne holdes her, og så bliver der lagerplads til Nøkkvis træningsmateriale og stævningsrekvisitter.

Det har krævet et stort stykke arbejde at nå så langt. Det er tre år siden, de startede. Søren glæder sig over samarbejdet med skolen og over de mange kompetencer, som bestyrelsen har tilsammen. – Nogle har tegnet klubhuset, andre søgt fonde, byggetilladelse og andet formalia. ”Det er sjovt, når vi hjælper hinanden, og det giver energi, når det lykkes,” slutter han.