Guidet vandretur til den tyske flygtningekirkegård ved Kølvrå

Under turen fortæller Dan Ersted Møller fra Viborg Museum og jeg om et tragisk kapitel i Karupegnens historie

14. august 2017, 07:55
Sådan så flygtningekirkegården ved Kølvrå ud for 50 år siden med lange rækker af hvide, helt ens kors med kun et enkelt navn. De er i dag afløst af hvide granitkors med 4 navne på hver. I alt er 1333 tyskere begravet på den ensomt beliggende kirkegård Foto: Lokalhistorisk Arkiv Karup

KUTUR Den 23. august om aftenen inviterer Lokalhistorisk Arkiv i Karup og Viborg Museum til en guidet vandretur til flygtningekirkegården, der ligger midt imellem Kølvrå og Gedhus. Turen begynder kl. 19 på Stationspladsen 1 i Kølvrå, hvor man kan parkere eventuelle biler. Her indleder jeg med kort at fortælle om den gamle station, og herefter går turen ad Alhedestien ud til den ensomt beliggende flygtningekirkegård.

Undervejs fortæller Dan Ersted Møller om baggrunden for, at ca. 20.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig var indespærret bag pigtråd i knap 4 år i lejre på den jyske hede, bevogtet af svært bevæbnede vagter.

Der er knap 2 kilometer ud til kirkegården, hvor jeg vil fortælle historien om forholdene i lejren og nogle af de mange skæbner blandt flygtningene, der i huj og hast havde måttet flygte fra deres hjem og først var kommet til Danmark efter en 3 måneder lang flugt i ekstrem kulde og under forfærdelige forhold.

Hvis nogle af deltagerne er dårligt gående, er der mulighed for at køre i bil helt ud til kirkegården ad den gamle vej mellem Kølvrå og Ilskov.

Turen er naturligvis gratis, og alle er velkomne til at deltage.