Dukkedamen fra Havredal

Der er ikke mange, der har passion for dukker i Danmark, men det har den tidligere social- og sundhedshjælper, nu efterlønsmodtager Gudrun Thomsen, der i folkemunde bliver kaldet "Søs."

03. juni 2013, 10:56
Søs holder sin ældste dukke, der er fra 1887.

Søs bor i Havredal sammen med omkring 3000 dukker og hendes mand, Poul Thomsen. De bor i et hyggeligt hus bygget helt tilbage i 1870. I 1877 blev der indrettet smedeværksted i huset. Et smedeværksted, der eksisterede i mange år, men som nu er nedlagt og lavet til beboelse. For syv år siden købte ægteparret stedet og i den gamle, 30 kvadratmeter gildesal indrettede Søs rummet til "Dukkerum." Dukkerne står fint og i orden, side om side, på de mange reoler i rummet.

Søs startede for ti år siden med at samle seriøst på dukker. Hun havde, inden da, lidt i forvejen blandt andet et par dukker fra sin egen mor.

 

- Den ældste dukke jeg har, er fra 1887. Man kan virkelig se på dukken, at den har været brugt gennem tiderne - armene er virkelig beskidte. Mange dukker fra den tid, har ansigter lavet af jern. Til jul fik børnene for eksempel et dukke med jernhovedet. Året efter tog forældrene dukken og sendte den til maling, så ansigtet kunne blive frisket op. Juleaften fik de den retur i julegave, fortæller Søs.

- Den sødeste dukke jeg har, har jeg fundet i en container på genbrugspladsen i Viborg. Den havde intet hår på hovedet. Jeg har lavet en toupé til den og lavet øjne af papmaché, og den har fået babytøj på. Den jeg holder mest af, er en negerdukke, som jeg gav min datter for omkring 40 år siden. Dukken har jeg fået igen, fortæller Søs.

Søs har fundet eller købt sine dukker mange forskellige steder. Blandt andet på kræmmermarkeder og genbrugsforretninger. Andre har hun fået forærende.

- Dukkerne kommer fra hele Europa, og hver gang jeg får en ny dukke, reparerer jeg den og giver de nyt tøj på. Jeg går ind til mine dukker hver dag og nyder hver eneste dukke, fortæller Søs.

Søs får opbakning fra manden, der også holder af dukkerne, specielt de dukker, der har en skavank eller et sjovt ansigtsudtryk.

Dukkerne er ikke det eneste, parret samler på. De samler for eksempel også på ure og gammelt værktøj - noget de hænger op på hver eneste ledige plads i deres hjem.