Bogudgivelse af Jørgen Østergaard og reception

SKELHØJE - EN SKELSÆTTENDE BY af Jørgen Østergaard

26. november 2016, 07:50
Tre af de mange borgere, der har arbejdet med historierne og indsamling af billeder til bogen Skelhøje - en skelsættende by de seneste tre-fire år. F.v.: Jørgen Østergaard, Henning Wisbech og Irma Carlsen Foto: Privatfoto

RECEPTION Det lille lokalhistoriske forlag i Dollerup, Forlaget Ravnsbjerg, afholder 3. december reception på en ny bogudgivelse. Denne gang er det lokalhistorikeren Jørgen Østergaard fra Møldrup, som er født og opvokset i Skelhøje, og som tidligere i Historisk Samfunds Årbøger har skrevet en række artikler, blandt andet om Skelhøje og omegn, der igen har fattet pennen og fået skrevet en bog.

Hvad var så mere naturligt end, at det var Jørgen Østergaard, som skrev, da en arbejdsgruppe i Skelhøje satte sig sammen for cirka fire år siden for at få skrevet stationsbyens Skelhøjes historie. Det skriver Erling Greve Kristensen på vegne af Forlaget Ravnsbjerg i en pressemeddelelse.

I centrum med bogværket

Gennem disse år har Jørgen Østergaard været centrum i arbejdet med bogværket. En fast stok af beboere i Skelhøje og en lang række personer med rod i byen har mødtes hver måned for at samle materialer og snakke.

Og, nu ser vi resultatet. Det er forlaget Ravnsbjerg i Dollerup, som har påtaget sig udgivelsen af bogen, idet forlaget gennem Birgit Aarestrups bøger om Dollerup er i god gænge med hensyn til at udgive lokallitteratur.

Birgit Aarestrup udgav i 2015 en bog med titlen Gård nr. 5. i Røverdal. Fra Gammel Dollerup til Kjeldbjerggaard. 60 % af Skelhøje er bygget på denne gårds jorder. Gården har adressen Røverdal 6 og ejes af Grethe Holm og Gert Sander Jensen. Disse 60 % er en del af Dollerup Sogn, medens de øvrige 40 % fordeler sig med 20 % til Lysgaard sogn og 20 % til Frederiks sogn.

I bogen som Birgit Aarestrup skrev i 2015 beskrives perioden fra cirka 1750 op til cirka 1900. Så det er først omkring år 1900, at den aktuelle bog tager fat, idet det er omkring dette år, at byen begynder at få vokseværk, og med jernbanen indvielse i 1906 kommer der virkelig fart på udviklingen.

Jørgen Østergaard har skrevet om bogen:

Hvorfor blev der i 1906 placeret en DSB station på konebanen lige på kanten af istidens gletscherport på et stykke mager jord med blot to gårde og et gammelt hus, ejet af mennesker, der var i tæt familie, og hvorfor kom den til at hedde Skelhøje?

Hvorfor kom Harry Nielsen til at hedde Høneborg og Niels Braner benævnt som Den unten stintme.

Det og mange andre ting giver den cirka 275 sider store bog svar på - tilsat en mængde fotos og anekdoter fra byens storhedstid, hvor næsten alt var at få og alt at opleve i den lille stationsby mellem Dollerup Bakker og Alheden. Der berettes om mølle, afholdshotel, mejeri og friskole samt håndværkere og handlende, der med pionerånd og sammenhold startede på bar bund.

Byens foreninger og kulturelle liv beskrives og læseren tages med op og ned af de oprindelige veje og ind i husene.

En arbejdsgruppe af tidligere og nuværende borgere i Skelhøje har lavet research og samlet fotos.

Bogen Skelhøje - en skelsættende by kan erhverves ved receptionen hos forlaget og ved boghandelen.

Reception

Lørdag den 3. december om eftermiddagen afholdes reception i Skelhøje Kultur- og Forsamlingshus. Jørgen Østergård vil fortælle om Skelhøjebogen og Birgit Aarestrup vil fortælle om Dollerupbøgerne.

Der vil være sang og musik ved Leif Nielsen og Bent Melvej Nielsen fra Skelhøje.

Mad og drikke vil kunne købes.

Vel mødt!