Fuld KNALD på fremstillingen af de mange kostumer til Annie Get Your Gun

Sommerens forestilling på Friluftsscenen i Thorning er Irving Berlins elskede Broadwayshow Annie Get Your Gun

09. maj 2016, 11:10
Thorningegnens Friluftsspil er i fuld gang med at fremstille kostumer til dette års forestilling Foto: PR-foto

FRILUFTSSPIL 29 skuespillere medvirker i stykket og har hver især flere roller. Det har selvfølgelig indvirkning på antallet af kostumer, der skal tilvejebringes. De fleste kostumer sys af teaterets syhold og kun få lejes hos andre teatre. Kun n af skuespillerne skal have et enkelt kostume, hvorimod de øvrige 28 skal have helt op til 6 forskellige. Det at fabrikere så mange kostumer er så sandelig lidt af en opgave ikke noget at sige til, at der skal et Excel regneark til for at styre den store produktion.

Ny leder af syholdet

Den ny leder af syholdet Jane Madsen er helt fortrøstningsfuld ved den store opgave, som hun så modigt har kastet sig ud i. Hun siger, at hun bakkes godt af kostumedesigneren Laila Simonsen og har fantastisk god hjælp af det øvrige syhold. Det består af de meget rutinerede og gæve damer Sonja Andersen, Sonja Pedersen, hendes egen mor Annie Møller, Connie Nøhr, Lisbeth Sonne, og Laila Simonsen, som for øvrigt også har sin mor Irma Nielsen med. Sy-damerne har delt opgaverne mellem sig. De sidder hver især og syr, men mødes engang i mellem for at inspirere hinanden. Stykket har flere store og forskelligartede scener; så der skal fremstilles kostumer, der illuderer en Sprechstallmeister, en prins, en russisk zar, en dronning, indianere og cowboyer, damer i fine kjoler og Can- Can piger. Umiddelbart tænker man, at det må da være en nem sag at klæde en cowboy på i et par cowboybukser - så er den hjemme; men helt så simpelt er det ikke; cowboybukser er en nyere opfindelse; nej, her skal fremstilles twillbukser for at få den rigtige tidsånd.

Jane Madsens helt klare favorit blandt kostumerne er de fine kjoler. Der er nemlig ikke lavet en detaljeret opskrift på fremstillingen. Sy-damerne har fået helt frie hænder til at udvikle roberne med flotte detaljer; så det endelige resultat kendes ikke. Det er virkeligt sjovt, hvordan sådan en opgave udvikler sig, siger Jane Madsen. Pludselig kommer en ny spændende og interessant ide væltende bedst som, jeg er i gang med de daglige gøremål f. eks. tager brusebad eller smeder frikadeller. Hun bliver også inspireret af at mødes med de andre syersker.

Tilbehør og fodtøj skal også passe i mindste detalje for at give det rigtige udtryk. Det er også syholdets opgave. Her har de fået hjælp, idet n af skuespillerne - Martin Bertelsen har lavet egen import fra Sverige af cowboystøvler og hatte.

Lørdag var der førsteprøvning af de mange kostumer. De skal rettes til og justeres, inden de kan laves helt færdige. Der skal tages ind, lægges ud, kortes i ærmerne, fastsættes endelig længde på kjoler og prøves tornurer. Til almindelig oplysning er en tornure den pude eller det stativ, der får kjolen til at fylde bagtil og som var moderne i slutningen af 1800 tallet. Ja - fint bliver det sandeligt.

Annie Get Your Gun - den virkelige historie om skarpskytten Annie Oakley, der får succes i Buffalo Bill s Wild West Show med masser af indianere, cirkus og gøgl samt ikke mindst festlig musik, opføres 7 gange fra d. 4. 12. juni på Friluftsscenen i Thorning, skriver Hanne Pehrson fra PR-afdelingen i en pressemeddelelse.