Ugeavisen vigtig for at holde bysamfundene i live

Det startede med at Knud Gaarn-Larsen en gang for 10 års tid siden ringede til Ugeavisen Karup for at høre nyt om posten som redaktør på den dengang både berygtede og berømte ugeavis, der hav

22. april 2013, 13:22
Knud Gaarn-Larsen på en af de sidste arbejdsdage, hvor han drøfter dagens avis sammen med sin afløser Birgitte Dyrberg, og Lisa Mirsal, der fortsat vil styre kontor og salg på ugeavisen

- Det skulle forestille at være mig, der lavede et interview. Men det endte vist med det modsatte, og inden der gik lang tid, var jeg hyret, siger Knud Gaarn-Larsen og slår en latter op af den slags, der både lyder af noget og smitter.

Den tidligere landmand og folkeskolelærer på Frederiks Skole havde på daværende tidspunkt været meddeler til Midtjyllands Avis i 16 år, og indrømmer da også, at flere opfordrede ham til at søge den ledige stilling på Ugeavisen.

- Så helt tilfældigt var det måske ikke. Og jeg satte da også et mål fra starten; At lave en seriøs ugeavis og tage hånd om et lokalområde på en værdig og god måde. Jeg er ikke til de store konfrontationer, men måske underspillede jeg i starten lidt. Jeg er dog blevet bedre til at grave også kritiske og morsomme historier op, fortæller Knud Gaarn-Larsen, der sidste uge overlod redaktør-roret til Birgitte Dyrberg og som ser tilbage på 9 fantastiske år på Ugeavisen.

Godt lokalsamfund

- Jeg har fået frie hænder og god opbakning, og lokalsamfundet har været god til at bakke ugeavisen op. Ligesom vi også - synes jeg - bakker lokalområdet op. En ugeavis er alfa og omega for udviklingen i de bysamfund, vi dækker. Efter kommunalreformen er der kun os selv og de lokale ildsjæle til at sørge for udvikling, handel og dynamik i lokalsamfundet. Og en ugeavis er en vigtig trædesten til at formidle den lokale debat og det lokale engagement, der skal være med til at bibeholde og udvikle vores område.

Knud Gaarn-Larsen, der er gift med fru Karen, som er afdelingssygeplejerske på Viborg Sygehus, og med hvem han har børnene Hanne og Søs, blev oprindelig landmandsuddannet. I 1977 kunne han så føje seminarie-uddannelsen som lærer til sit CV og blev dengang vikar på Familiehøjskolen i Herning og senere på Bording Skole, men startede dog snart derefter på Frederiks Skole, hvor han var indtil for fåår siden.

At han er en travl mand med mange jern i ilden kan ses dels på hans intereresse for gamle Ford-biler - han har selv en af slagsen - dels hans engagement i Kristelig Folkeparti - senere Kristendemokraterne - og menighedsrådet i Frederiks. Han har sågar siddet to perioder i byrådet i Karup. Og er desuden en kendt kirkesanger og biavler.

Og så elsker han gode historier. Også dem kan kan grave op til avis-brug.

- En af de mest interessante var historien om en narkopåvirket mand, der tiltvang sig adgang til et civilt fly på lufthavnen i Karup og når at lege med instrumenterne, inden han pågribes. Det med flysikkerheden og bare at kunne snuppe en flyver var de ikke så glade for. Men historien skulle frem, og vi havde historien solo, husker Knud tilbage.

Et af de nyeste tiltag, hvor han for alvor er kommet i vælten, er historien om den nedstyrtede Lancaster i Grønhøj, der starter som en lille historie, men som bl.a via Knud Gaarn-Larsens indsats og brug af Ugeavisen nu er endt med, at der skal afsløres en mindesten ved nedstyrtningsstedet den 25. maj, ligesom der skal flyves formations-flyvning og spilles på sækkepibe. Slægtninge til de nedstyrtede piloter medvirker også i højtideligheden. Et godt eksempel på Knud Gaarn-Larsens talent for at finde og skabe de gode lokale historier.

Forleden fyldte han 65 år. Men der venter ikke efterløn i de kommende år.

Næh den gamle redaktørs hjerte har altid banket for de udsatte børn og unge, der har gjort et større indtryk på skolen end skolen har gjort på dem.

Og han er hyret til et job på Havredal-skolerne, hvor han skal arbejde med at få unge i gang med idræt og give dem et bedre livsværd.

- Jeg har det godt med mennesker og børn. Jeg kan ikke lade være med at engagere mig i dem og se det bedste i dem ...