Kostumer i kassevis

Thorningegnens Friluftsspil er særdeles flittige med nål og tråd.

01. maj 2013, 13:21
Foto: Tre ihærdige sydamer: Laila Simonsen, Sonja Andersen og Eva Jensen

Den første association man får, når man hører sætningen "Vi maler byen rød" er måske sangerinden Birthe Kjærs optræden med Grand Prix sangen af samme navn. Man ser hende stå strålende i en flot rød kjole. Derfor kunne man nemt forledes til at tro, at der ved opsætning af årets Friluftsspil i Thorning: "Vi maler byen RØD, the musical" blot ville kræves ganske få kostumer.

Men så tager man helt fejl. De seks særdeles produktive damer på syholdet har fremstillet ikke mindre end 150 kostumer til årets forestilling. Derfor var det også et imponerende galleri af kostumer, der blev båret frem i syv flyttekasser og fem store sække, da de 35 skuespillere forleden fik udleveret deres kostumer. En af syerskerne Lisbeth Sonne fortæller, at hun alene har fabrikeret 30 par joggingbukser.

Hvordan var det nu, man var klædt for ca. 25 år siden? Det er de to idemagere og designere af de mange kostumer Laila Simonsen og Eva Jensen ikke et øjeblik i tvivl om: Var man firser-cool, gik man med gulerodsbukser, gerne i pink eller neon farver, og med crepet hår.

Kostumerne er ikke bare seje firserantræk i stærke farver; men spænder sig over et helt univers af figurer og idoler som Batman, Superman, Cat-woman og tennisstjernen Bjørn Borg. Alle disse figurer ruller frem som animation, når Brixtoftes "Video, video" spiller. Det var dengang i firserne, hvor bekymrede forældre frygtede, at deres sorgløse unge mennesker ville ende som videomaner.

Selvom der er taget nøje mål af hver enkelt skuespiller, og mønstrene er individuelt tilpasset, bruges de næste 14 dage på tilretning af hver enkelt kostume. Sådan er det naturligvis, når der er tale om "haute couture." Her er kun det sublime godt nok.

Så forventningen stiger mod premieren den 1. juni, hvor alle de flotte kostumer bliver båret af veloplagte skuespillere. Rygterne vil for øvrigt vide, at der også er fremstillet kostumer illuderende Gøg og Gokke, Humphrey Bogart og Ingrid Bergman, prinser og prinsesser og andet godt folk - måske en Bond pige? siger Hanne Pehrson fra Thorningegnens Friluftsspil i en pressemeddelelse.

"Vi maler byen Rød, the musical" spiller 7 gange i perioden 1. - 9. juni på Friluftsscenen i Thorning.