Store ambitioner med Kongenshus Kro og Hotel

Forpagterparret Lene og Claus Mortensen, der begge er i sidste halvdel af fyrrerne, er nye på Kongenshus Kro og Hotel, men absolut ikke uden erfaring.

19. august 2013, 10:32
Lene og Claus Mortensen foran indgangen til Kongenshus Kro og Hotel.

Den 1. juli overtog Lene og Claus Mortensen Kongenshus Kro og Hotel og allerede få timer senere var det nye forpagterpar i gang. Tiden er blandt andet gået med at male enkelte steder, de nye møbler er på plads, og alle steder er der pyntet smukt og enkelt op. I pejsestuen, hvor der er plads til cirka 70 gæster, hænger der akvarelmalerier malet af Sviatchenko - alle med bymotiver af gamle bydele i Viborg. I den store restaurant prydes vindueskarmene af kongelige figurer og smukke orkideer og bordene med friske blomster. Det store selskabslokale med plads til omkring 120 gæster er der ligeledes kræset smukt og enkelt om. Hotellets otte dobbeltværelser blev sat tip top i stand i 2010 og fremstår supermoderne. Alle værelser har eget badeværelse - det ene har sågar spabad. Og ikke mindst findes der overalt en fantastisk udsigt mod naturen.

- Der findes jo ikke noget tilsvarende som Kongenshus Kro og Hotel. Det er en utrolig smuk bygning med helt specielle omgivelser og indretningsmæssigt vil vi gerne have husets indre til at harmonere med det ydre. Der skal være atmosfære, levende lys og varme, og vi har selvfølgelig nogle tanker om, hvordan vi kunne tænke os at udvikle stedet, fortæller parret.

Udover indretningen af stedet har parret haft travlt med madlavningen. Sommeren igen har kunderne fyldt stedets terrasse op.

- Vi er startet op med a la carte, så folk kan komme ind fra vejen og spise, og der er allerede kommet en del "Strøgkunder" fortæller Lene, mens Claus serverer en dejlig, smagfuld kop kaffe til mig.

- Vi laver de gode danske og nordiske madtraditioner tilsat lidt fornyelse, men hvor det altid er kundens ønsker, der står i centrum. Ønsker man sig en anden type mad til et selskab, laver vi naturligvis også det. Vi laver alt fra bunden, blandet andet sylter og bager vi selv, fortæller Claus.

- Vi vil gerne have stedet tilbage på "Kroplan" - altså med god gammeldags mad og til priser, hvor alle kan være med. Udover, at maden er blevet billigere end tidligere, så har vi også sænket overnatningspriserne med 20-25 procent, fortæller Claus.

Parret har mange fremtidsplaner og vil blandt meget andet lave påske-, pinse-, jule- og nytårsmad.

Naturcafé

I Kongenshus Mindepark bestyrer de også Naturcaféen. Her sælges øl, vand, kaffe, te, lynghonning og lidt souvenir.

- Vi har planer om at sælge flere souvenir i Naturcaféen. "Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere," som er en erhvervsdrivende fond, har påbegyndt byggeri af et seks meter højt udkigstårn ved indgangen til mindedalen. Tårnet skal stå færdig sidst i november, og så kunne det være spændende at lave juletræssalg og sælge glögg, fortæller Lene og Claus.

Lokalt samarbejde

Vi er meget interesseret i lokalt samarbejde og har allerede talt lidt med Gregers fra Grønhøj Kro om et samarbejde. Vi køber så meget lokalt som muligt, blandt andet får vi leveret grønt fra Torp Gårdbutik, der graver kartoflerne op om morgenen, og vi servere dem om aftenen. Vi har lavet en aftale med Kato om levering af får fra heden, når de er slagtemodne. Guldbageren og Dagli`Brugsen i Frederiks leverer også varer til os.

Erfarne folk

Lene er oprindeligt butiksudddannet men har arbejdet med delikatesse og det kolde køkken i mange år. Claus er uddannet kok og har været tilknyttet flere midtjyske spisesteder som Golf Hotellet i Viborg og Signesminde Kro ved Silkeborg. Læretiden stod på Kongensbro Kro. Desuden har parret haft slagterforretning i Ans i en del år. Lene og Claus har lavet mad til store og små fester fra køkkenet i Sahl Minihal siden 2010, og de sidste 18 år har de leveret mad ud af huset.

Festerne og Diner Transportable fortsætter vi også med herfra, fortæller parret.

Parret glæder sig over, at mange af kunderne fra Ans og Bjerringbro-området er fulgt med til Kongenshus og håber at mange lokale vil besøge stedet.

Fredag den 16. august fejrede de overtagelsen af stedet med en reception. Mange gæster og forretningsforbindelser lagde vejen forbi det glade værtspar, der gengældte med god mad og levende musik.