Fem årtier med busserne i Mønsted

For halvtreds år siden startede Niels Erik Poulsens forældre firmaet Mønsted Turistbusser. De sidste 31 år har det været med Niels Erik og Bente på førersædet - og hjulene ruller stadig.

19. august 2013, 10:32
Bente og Niels Erik Poulsen markerer jubilæet hjemme i garagen i Mønsted på fredag.

Der findes næppe mange borgere i Fjends, som ikke på et eller andet tidspunkt har kørt en tur med Mønsted Turistbusser. Det velkendte firma, som runder 50 år den 1. september, har gennem årene bragt et utal af passagerer fra punkt a til punkt b - og hjem igen.

- Det har været spændende år men selvfølgelig også udfordrende og hårdt arbejde ind imellem, fortæller Bente og Niels Erik Poulsen i en kaffe-pause mellem dagens forudbestilte kørsler.

Det var Niels Eriks forældre, afdøde Kirsten og Alfred Poulsen i Mønsted, som i 1963 investerede i en 8 pers. VW rugbrød, årgang 1955 og satte hjulene i gang. Senere udvidede Alfred med en brugt Scania Vabis til 36 personer og syv år senere blev det til den første turistbus, en Mercedes Benz med radio, mikrofon - og sågar liggestole.

- Han gav 68.000 kroner for den. Det var mange penge dengang, fortæller Niels Erik og viser kvitteringen, som han har gemt.

I 1982 satte anden generation sig sig så på førersædet. Bente og Niels Erik købte familie-firmaet og allerede året efter blev bilparken udvidet med blandt andet den første turistbus til 49 personer. Niels Erik kørte rigtig meget på udlandet i de år. Østrig, Italien, Harzen og grænsehandel 5 dage om ugen. Imens holdt Bente styr på den lokale del af kørslerne fra Mønsted og en hjemmefront med 4 børn.

Rigtig stærkt gik det også, da firmaet i 2002 overtog nogle af VAFT-ruterne med kørsel til 4 busser. På det tidspunkt blev der foretaget den største investering i firmaets historie med indkøb af busser for 5 millioner kroner.

Skolekørsel

Skolekørslen har altid været en stor og vigtig opgave for firmaet. Den udgør omkring 50% af omsætningen og Mønsted skole har faktisk været blandt kunderne i alle fem årtier. Bente, der er 58, kører især med skolebørn og pensionister, og det er en kundekreds, som hun er rigtig glad for. Lægekørsel, sygetransport, handicapkørsel og en- eller flerdagsture i Danmark og udland hører også med til opgaverne i firmaet, hvor der er 5 fuldtidsansatte chauffører og 6-7 afløsere på deltid.

Sygdom

I januar 2006, få uger efter at firmaet havde valgt at stoppe med taxa-kørsel, blev Niels Erik ramt af en kræftsygdom, som stadig har det med at dukke op nu og da. Det er senest sket i foråret 2013, hvor han har gennemgået en operation og kemo-behandlinger.

- Sygdommen er da en udfordring af de store, men heldigvis er det sådan, at man som selvstændig altid har nok at tænke på og rive i. Det har været med til aflede tankerne og bevare optimismen, fortæller 59 -årige Niels Erik.

Lørdag den 31. august markeres jubilæet hjemme i garagen, og når det bagefter er blevet hverdag igen, ruller hjulene videre i Mønsted Turistbusser.

- Vi har ingen foreløbige planer om at stoppe. Hvad skulle vi så lave? Vores arbejdsdag er også blevet lettere end før, fordi køreturene nu er nogle der er bestilte i forvejen, så vi fortsætter, fortæller Niels Erik og Bente.