Udstilling om flyvestationens historie.

I forbindelse med byfesten i Karup udstiller Lokalhistorisk Arkiv en række store plancher med billeder.

19. august 2013, 10:02
Kommandobunkeren "Gyges" - den store bunker i Gedhus. Billedet er taget kort efter befrielsen i maj 1945.

Sammen med en kort, forklarende tekst fortæller de i store træk historien om flyvestationen i et halvt århundrede, fra "Fliegerhorst Grove" blev anlagt under besættelsen og over den kolde krig til Berlinmurens fald.

Plancherne beskriver sammenhængen mellem de internationale begivenheder og flyvestationen, hvor antallet af arbejdspladser steg og faldt i takt med den kolde krig og Folketingets beslutninger. Der er også billeder fra opbygningen af Kølvrå, som udelukkende blev opført for at skaffe lejeboliger til de ansatte på flyvestationen.

 De store plancher er blevet brugt til en udstilling, som flyvevåbnet havde efter Berlinmurens fald, og som blev kaldt "Verdenshistorien i Karup". Arkivet har fået plancherne overdraget af Flyvevåbnets Historiske Samling og har valgt at udstille dem ved byfesten, hvor de dels kan ses i teltene på festpladsen og dels på biblioteket, der i den særlige anledning holder åbent den 21. og 22. fra kl. 18 til 21. Den første aften vil den tidligere pilot Jørn Nødskov være på biblioteket og svare på eventuelle spørgsmål fra de besøgende, og KKIK giver gratis kaffe på festpladsen, fortæller Inger Merstrand i en pressemeddelse.