Vildt smart at lave ny plastic ud af gamle plasticposer

Ida, Freya og de andre børn fra 3. klasse fra Frederiks Skole viste stor interesse for affald og genbrug, da de besøgte Revas" store affaldscenter og genbrugsstation som led i Forskningens Dø

04. maj 2013, 13:22
Skrald-skulpturerne vakte stor interesse blandt Frederiks-eleverne. Foto: Anne Mette Kleis-Kristoffersen

- At man kan lave ny plastic ud af gamle plasticposer. Det vidste vi godt nok ikke. Men det er da vildt smart!

Ida og Freya fra 3. klasse på Frederiks Skole er tydeligt imponerede over, hvad de får fortalt og selv ser på Revas' store affaldscenter og genbrugsstation i Viborg. Sammen med 27 klassekammerater samt lærerne Charlotte Høj og Torben Olsen har de besøgt Revas, der som led i Forskningens Døgn har inviteret skoleklasser indenfor. Blandt andet med det formål at give børnene en forståelse for, at affald kan være en nyttig ressource, når det håndteres rigtigt. Et budskab, der er trængt rent ind hos Ida og Freya.

Affald kan bruges til noget nyttigt

- Man må aldrig smide affald i naturen. Måske kan affaldet bruges til at lave nye ting af. Eller man kan brænde det, så det bliver til varme og strøm. Det er jo meget bedre, forklarer de to piger, som har hørt godt efter, hvad de to Revas-medarbejdere Pia Vejling og Majbrit Møller har fortalt under den halvanden time lange rundtur.

Ud over de store bunker af papir, jern, plast og andre affaldsfraktioner går turen også omkring kunstneren Poul E. Nielsens "skrald-skulpturer" -ånder fra lossepladsens dyb - som netop er blevet opstillet på toppen af fortidens store affaldsbjerg. Skulpturerne, der udelukkende er lavet af genbrugsmaterialer, falder i børnenes smag. Så kamerafunktionen på børnenes mobiltelefoner bliver flittigt brugt. Også lærerne er imponerede.

Arbejdet fortsætter i klassen

- Det er nogle fantastiske kunstværker. På en meget enkel og letforståelig måde illustrerer figurerne, at mange af de ting, som vi ellers bare smider ud, kan bruges til at skabe nye ting med, siger lærer Charlotte Høj, der ligesom sin kollega Torben Olsen er godt tilfreds med udbyttet af besøget hos Revas.

- Når børnene med egne øjne ser, hvad affald egentlig er for noget, og hvad det kan bruges til, bundfælder det sig meget mere, end hvis vi blot snakker om affald og genbrug hjemme på skolen. Vi tager en masse indtryk og ny viden med os hjem, som vi vil arbejde videre med i klassen, siger Charlotte Høj. Ud over hendes klasse har også to andre klasser fra Frederiks Skole besøgt Revas i forbindelse med Forskningens Døgn.

- Vi har haft besøg af i alt omkring 200 elever og deres lærere. Ud over Frederiks kommer de fra skoler i Bjerringbro, Møldrup og Viborg. Var lærer-lockouten ikke kommet på tværs, ville antallet af besøgende klasser givetvis have været væsentligt højere, siger Pia Vejling.