Passion for smykker

Kloster-sølv på Østergade 2 i Kjellerup ejes af noget af en ildsjæl.

06. maj 2013, 13:21
Lisette Jensen foran et af udstillingsskabene med ure.

I dag er det 44-årige Lisette Jessen, der ejer Kloster-sølv i Kjellerup. Men sådan har det ikke altid været. Lisette købte forretningen for fem år siden af hendes tidligere lærermester, Søren Kloster. Deraf navnet på forretningen. Kloster var 3. generation som ejer af forretningen, men valgte at gå på pension. Kloster-sølv har ligget samme sted siden 1936. Da forretningen åbnede, i tidernes morgen, søgte Klosterfamilien om at få lov til at lave en sølvvarefabrik i baggården. Det fik de bevilligede, og lavede blandt andet bestik, korpusvarer og pokaler helt frem til 1986, hvor de lukkede fabrikken ned.

Flot forretning

Kloster-sølv er en superflot og moderne forretning. Lokalerne tilhører Jyske Bank. Forretningen har lige fået ny facade. De 100 kvadratmeter butik er moderne indrettet med et stort udvalg af smykker, ure, pokaler, barnedåbsartikler og lidt glaskunst. På sigt er det planen, at der skal sælges mere glaskunst.

- Der findes meget mere end, det øjet kan se, så kunderne skal bare huske at spørge efter det, de gerne vil købe. Har vi det ikke, så skaffer vi det hjem, hvis det ellers er fra de firmaer, vi normalt handler med, fortæller Lisette.

Lidt af en tilfældighed

Der er ingen tvivl om, at den 44-årige kvinde brænder for sin forretning, selv om det var lidt af en tilfældighed, at hun blev uddannet butiksassistent inden for guld og sølv.

- Mine drømme var slet ikke at stå i en forretning eller eje en. Jeg ville være frisør, men det ville alle pigerne, så man måtte tage den uddannelse, man kunne få. I 1989 søgte Kloster-sølv en elev, og den søgte jeg. I første omgang fik jeg afslag, men da de efter tre måneder ringede og spurgte, om jeg var interesserede i elevpladsen, sagde jeg straks ja. Det var en god læreplads af få, meget bedre end, hvis jeg fik en læreplads i en storby, fordi man på landet lærte det hele. Alt fra små reparationer, batteriskift, gravering til regnskab og god kundeservice, fortæller Lisette glad og smilende.

Da Lisette var færdiguddannet, sagde hun til den daværende ejer, at hun gerne ville købe forretningen, hvis han nogensinde skulle sælge den. Så en dag ringede han. Indtil købet for fem år siden, arbejdede hun i andre guldsmedeforretninger for at få noget erfaring fra forskellige typer butikker.

Hjertebarn

Lisette har virkelig lyst til sin forretning og brænder meget for den. Den er en stor del af hendes liv. Hun har ingen børn, kun hendes mand, Michael Jessen og to hunde. Indimellem er hundene med i baglokalet.

- Jeg forsøger, at køre forretningen i samme ånd, som den tidligere ejer, med god service og hele tiden være under udvikling. Vi yder en stor service, og noget af den er faktisk gratis. Mine seks ansatte er altid med på guld- og sølvmesser. Jeg har valgt, at de skal med, så vi sammen kan få ny inspiration og se, hvad der rører sig på markedet. Sammen sparer vi om, hvad der skal købes hjem til forretningen. Jeg har selvfølgelig min egen mening, men er meget lydhør overfor mine ansattes holdninger og idéer.

Sund forretning

Lisette har en god og sund forretning. Noget hun har lært fra sin landmandsfamilie, hvor hun har lært at sætte tæring efter næring. Lisette er eneste pige i en søskendeflok på fire. En position, hvor hun blev stærk og lærte at kæmpe for sin ret. Mottoet: "Man kan, hvad man vil," har hun selv efterlevet mange gange. Blandt andet har hun cyklet fra Silkeborg til Paris med Team Vestjysk Bank.

- På omsætningen kan jeg mærke, at byens anden guldsmedeforretning er lukket. Folkene i Kjellerup og omegn bakker op om forretningen. Der kommer også flere og flere kunder fra Frederiks og Karup områderne.

Noget af en ildsjæl, trods modgang

Da Lisette havde haft forretningen i et år, blev hun formand for "Kjellerup Handel og Erhverv." En post hun stadig bestrider.

- Som formand er jeg med til at holde styr på, hvad der foregår i byen, hvilke nye tiltag der skal til og, hvad der skal foregå ved de forskellige arrangementer. Det har været en utrolig hård tid, fordi jeg for fire år siden mistede min lillebror, der pludselig faldt død om. Forretningen og formandsposten har hjulpet mig videre, fortæller Lisette, der tydeligt er berørt af dødsfaldet.

Lisette er virkelig noget af en ildsjæl. Den 27. april solgte hun smykker fra smykkefirmaet By Aagaard på Torvet i Kjellerup. 10 % af overskuddet går til soldater, der er hjemvendt fra krig.

- Det er et godt projekt, jeg har lavet i samarbejde med smykkefirmaet, fordi jeg føler at soldaterne bliver svigtet, når de kommer hjem fra krigen, fortæller Lisette.

Hun har, blandt meget andet, siddet i Lokalrådet i Kjellerup og Handelsrådet i Silkeborg. De sidste ni år har hun været medlem af Ladies circle.To år som distriksformand og tre gange som formand for Lady circle i Brædstrup, hvor hun i øvrigt også bor.