At vælge hund

Hvalpe er uimodståelige! Hvis du står over for at skulle erhverve dig en hvalp, er her et par overvejelser, som det nok er værd at bruge tid på forud for erhvervelsen af din nye 4-benede ven

28. juni 2013, 13:27
At vælge hund

Viden og behov

Hvilken hund skal du vælge? Skal den bruges til jagt? Har du brug for en vagthund? Mangler du en ledsager på dine 5 kilometers løbeture? Eller har du blot brug for selskab? Det er vigtigt at du gør op med dig selv, hvad du egentlig gerne vil med din hund, hvad du vil forlange af den og hvad du kan gøre for at opfylde hundes indbyggede krav. De 3 vigtigste faktorer, du bør tage hensyn til i valg af hund, er størrelsen på den voksne hund, krav til motion og pelspleje. Og husk; Hunden kan have visse medfødte egenskaber, der gør det nemt for den at lære de ting, du skal bruge den til, men alle hunde kan og skal trænes.

Stor hund - eller lille hund?

Umiddelbart virker en lille hund nemmere at have med at gøre, end en stor hund - men! Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større en hund er, desto roligere og mere godmodig er den. Til gengæld er de små hunde generelt mere intelligente, og kræver derfor en større mængde mentale udfordringer. Opfyldes kravene til mentale udfordringer ikke, finder hunden selv på udfordringer, som regel på ting, vi mennesker betragter som ulykker. Uanset størrelse på den voksne hund er det vigtigt at huske, at alle hunde skal igennem hvalpetiden og unghunde-perioden, to perioder, hvor livlighed, uforudsigelighed og legesyge er voldsomt dominerende træk.

Racehund eller kryds?

Om du vælger en racehund eller en blandingshund er i sidste ende et spørgsmål om behov og økonomi. Det er vigtigt, at holde sig for øje, at der ikke er kvalitativ forskel på en racehund og en blandingshund. Den ene type er hverken sundere, stærkere, klogere, mere villig til at lære eller bedre end den anden. Fordelen ved at vælge en racehund er, at du kan være temmelig sikker på hundens størrelse, udseende og visse racetypiske karaktertræk, mens fordelen ved en blandingshund ligger i økonomien, da blandingshunde ofte er væsentligt billigere end racehunde - især hvis racehunden ledsages af en officiel godkendt stamtavle.

Hvilken slags hund skal jeg vælge?

Du har valgt at få en hund, du har opgjort dit behov og du har overvejet de tre faktorer, jeg har beskrevet, så nu står du med valget mellem flere forskellige racer. Du kan læse om de forskellige racer i hundeleksika eller på nettet, men husk, at de beskrivelser, du finder her, er skrevet af folk, der kender og elsker netop denne race, så selv om beskrivelserne er ærlige og reelle, er de som oftest meget rosenrøde, og eventuelle "svage" sider hos racen er nedtonet eller forbigået i tavshed. Er du i tvivl, så søg råd hos en neutral person med kendskab til hunde. Her kan du få "objektiv" information om den hund, du helst vil have.

Hvilken hund skal jeg vælge?

Når du står foran hvalpekuldet, så lad hjertet råde. Dine instinkter er lige så gode som enhver andens. Der er INGEN mennesker, der kan se på en hvalp, og sige, hvad den udvikler sig til - uanset hvad du har hørt. Vælg den hvalp, du falder for - og du får verdens bedste hund og kammerat.

Og til sidst

En hund betyder, at der kommer et levende væsen i huset. Et levende væsen, der vil kræve, og har krav på, opmærksomhed, omsorg og daglig kontakt de næste 10 - 15 år, og i den tid ligger ansvaret for hunden hos en voksen person, både på de sjove dage og på de mindre sjove dage. Og belønningen? Et nært kammeratskab, en betingelsesløs hengivenhed og et livsbekræftende samliv.

God fornøjelse