Spar i Karup lukker

Efter 37 år lukker og slukker, købmandsparret, Lilian og Ole Aagaard deres Spar-butik.

27. juni 2013, 13:56
Ole Aagaard ser lyst på sin nye fremtid. Foto: Birgitte Dyrberg

Det er med vemod, men uden sur og skuffet mine, at den altid glade og lune Ole Aagaard holder åbent for sidste gang lørdag den 19. oktober.

- Sparkæden består i dag af Eurospar, Superspar, Kwik Spar og Spar. Min købmandsforretning er Spar. Den 20. oktober ændrer Sparkæden sit koncept, og omkring 200 Sparkæder får sat nye skilte op. "Min Købmand" kommer den nye kæde til at hedde for de største Kwik Spar og mindste Spar butikker, og samtidig forsvinder to eksisterende kæder, Super Spar og Kwik Spar, fortæller Ole.

Et gode for mange

- Ændringer i Sparkonceptet er absolut ikke for at gøre det ringere for købmændene, tværtimod. Det nye koncept gør bare, for min forretning, ud fra de kriterier den har i dag, blandt andet butikkens størrelse og omsætning, at den fra den 20. oktober vil blive for døgnkioskagtig.

Den nye Sparkæde er dannet i forsøget på at gøre butikkerne så homogene som muligt med ensartede profiler for den enkelte kæde, så kunderne ved, hvad de kan forvente, når de går ind i forretningen, og for at købmændene skal drive en sund forretning med en fornuftig bundlinje.

- Kunderne er meget prisbevidste og køber selvfølgelig varerne, hvor de er billigste. Karup by har med sin størrelse, og med SuperBrugsen, Rema 1000 og OK Plus, ikke brug for en døgnkiosk mere. Slet ikke efter den nye lukkelov, hvor butikkerne må have længe åbent, fortæller Ole.

- Det nye koncept er ikke stærkt nok til en sådan forretning i Karup. Det er konkurrencen alt for stor til. Men der er ingen tvivl om, at konceptet er godt for lignende købmænd i andre mindre byer, fortsætte Ole.

Ole ejer både Sparbygningen, lejligheden ovenpå og ved siden af, samt frisørsalonen og skylder ikke en krone væk.

- Forretningen bliver ikke solgt til en ny, der vil drive købmand. Det er udgifterne alt for store til, understreger Ole.

- Vi har ingen planer med vores nye liv. Måske går jeg på efterløn eller tager et 40 timers ugentligt deltidsjob, griner Ole.