Igen 2500 dyr til Danmarks største dyrskue

Når dyrskuet i Herning slår portene op til Landsskuet 2013 vil tæt ved 2500 af landets allerbedste dyr indtage staldene for at kæmpe om point og ærespræmier.

27. juni 2013, 00:41
Danmarks mindste kalv - en dexter, der kun vejede 7,5 kilo ved fødslen - udstilles på Landsskuet af Hans Henrik Mikkelsen fra Skjern.

Det er et tilmeldingsantal til landets største dyrskue, som i de seneste fem år kun overgås af sidste års rekord på næsten 2700 dyr.

- Vi var sidste år blandt andet begunstiget af, at udstillere af Limousine fordoblede antallet af dyr i anledning af racens verdenskongres på Landsskuepladsen. Vi havde derfor indstillet os på færre dyr i år og er glade for den trods alt store opbakning i en tid, hvor kvægbruget er presset, fortæller Landsskuets leder Niels Kristian Fruergaard i en pressemeddelelse.

 Mælkeproducenterne stiller med 619 køer, hvoraf næsten halvdelen er sortbrogede, mens de 15 kødkvægsracer er repræsenteret med 480 renracede dyr. Dertil kommer 16 kødkvægskrydsninger, der som noget nyt også kommer under dommernes strenge blik og får tildelt point. Hidtil har krydsningsdyr blot været udstillet som demonstration af krydsningsmulighederne mellem de forskellige racer.

- Konkurrencer, hvor det ikke gælder om at leve op til bestemte racekrav, men derimod at være et imponerende slagtedyr af blandet race, er meget populære i udlandet. Vi ser derfor sammen med Dansk Kødkvæg frem til at afprøve et sådant DM i bøf på Landsskuet, fortæller Niels Kristian Fruergaard.

Masser af heste

En stor del af de forventede cirka 50.000 gæster den 4.-6. juli kommer for at se på heste. 385 dyr, der repræsenterer hele 23 forskellige racer, dukker op på pladsen for at deltage i konkurrencer, shows og de særlige aktiviteter på Heste For Alle-banen.

Her kårer man blandt andet igen landets bedste talent blandt de heste, der kan noget særligt, som for eksempel at rulle rundt på kommando.

Antallet af får og geder er samlet 207 dyr, mens der i staldene med de mindre husdyrracer traditionen tro er plads til cirka 300 kaniner og 200 fjerkræ samt cirka 200 katte. Blandt kattene vil der være udenlandske dyr, da Jydsk Racekatte Klub gentager sidste års internationale katteudstilling om lørdagen.

Fødevarer og den bedste bonderøv

Ved siden af staldene med dyr har maskin- og produktudstillere haft travlt med at bestille stande, ligesom der er afsat et stort område til en ny biludstilling. Arealet med stande er derfor udvidet, men Landsskuepladsen er så stor, at der fortsat kan findes plads til nye udstillere.

Det gælder også i fødevareteltet midt på pladsen, hvor Landsskuets fødevareudstilling i år byder på en række nye aktiviteter. Blandt andet daglige fiskeauktioner fra en rigtig kutter, mini-kokkeskole for børn og et nyt dyrskueshow med tv-værterne Jeppe & Marie.

- Landsskuet er igen den årlige finale, hvor forbrugerne kan opleve de bedste sider af livet på landet. Det er derfor naturligt nok, at Danmarks Radio har valgt Landsskuepladsen som ramme for afslutningen på en ny tv-konkurrence, 'Danmarks Bedste Bonderøv'. Vinderen bliver fundet under Landsskuet gennem forskellige konkurrencer over hele pladsen, som publikum er velkomne til at overvære optagelserne af, fortæller Niels Kristian Fruergaard.

Deltagerne skal blandt andet dyste i forskellige landmands-discipliner i Store Ring og slutter som Landsskuet med traktortræk lørdag eftermiddag.