Foto: Knud Gaarn-Larsen
Jørgen Østergaard har med hjælp fra en gruppe borgere skrevet Skelhøjebogen

Anmeldelse af Skelhøjebogen

Når man graver lidt i et steds lokalhistoriske jord, så kan man risikere at komme til et kildevæld af historier og anekdoter, der bare flyder i en lind strøm

06. Januar 2017, 07:55
 

Fakta

Titel: Skelhøje en skelsættende by

Forfatter: Jørgen Østergaard

Forlag: Forlaget Ravnsbjerg

Sider: 275

Forhandler: Boghandler, Forlaget eller i Skelhøje Købmandsgaard.

BOGANMELDELSE Man kan også risikere at støde på værdifulde fragmenter fra fortiden, der har ligget i jorden i lang tid, og nu forsigtigt er blevet gravet frem. Er renset for skidt og jord, så det fremstår som en perle.

Det er det, der er sket i Skelhøje, hvor mange menneskers frivillige arbejde gennem fire år har bragt en masse gode historier frem. Nogle er kasseret som ubrugeligt affald, mens rigtigt mange andre er taget frem, og de er kommet igennem lokale borgeres renselsesproces, så man er kommet frem til det bedste, man har kunnet opnå, og nu er historier i stort tal konserveret i et digert værk, der skal sikre historierne for eftertiden i bogen Skelhøje en skælsættende by, der udkom på forlaget Ravnsbjerg ført i december 2016.

Bogen er en sag på 275 tætskrevne sider med en del illustrationer, og en beretter på godt og ondt om livet i en dansk landsby fra den spænde start, hvor man kan være i tvivl om, hvor navnet egentligt stammer fra, og frem til der bliver anlagt en jernbane, der i en periode stimulerer byens udvikling helt vildt frem til en periode, hvor biltransporten tager over, og den store vej lægges uden om Skelhøje, der efterfølgende må kæmpe for sin overlevelse.

I bogen skildres det også, hvordan en landsby ved sammenhold kan gøre en forskel. Det skete blandt andet ved foldboldklubben Frem.

Der venter, de der ikke allerede har læst bogen, mange gode historier, og et billigt grin fra tid til anden i nogle flash i bogen.

Reception

Det er den tidligere Skelhøjedreng, Jørgen Østergaard, der har stået som tovholder for det store projekt, der er kommet i stand gennem utallige møder, hvor man del for del har stykket de mange stumper sammen til flotte helheder.

Bogen blev præsenteret ved en reception i Kulturhuset lørdag den 3. december. En reception, der var ved at sprænge alle rammer, så de sidst ankomne måtte tage til takke med en ståplads.

Birgit Aarestrup, forfatteren til en række bøger under titlen Mit Dollerup, fortalte ved receptionen om nogle af de ting, som hun havde arbejdet med i de bøger, som hun til nu havde lavet og lidt om, hvad man kunne vente i hendes sidste udgave, som efter planen skal udkomme i efteråret 2017.

Herefter var det Leif Nielsen, der tog over og levende fortalte om folk og fæ, og blandt andet om de mange øgenavne eller kælenavne som folk hurtigt fik.

Endelig fortalte Jørgen Østergaard om bogens tilblivelse. Han erkendte, at han måske ikke helt kunne kalde sig forfatter, men mere den, der samlede alle de mange historier, som kom frem ved de mange møder. Historie, som han så satte på papir.

Det blev til en rigtig god eftermiddag i Skelhøje Kulturhus.

debat
HUSK - God tone i debatten

Mere Kultur

Lokal kunsthåndværker samler professionelle keramikere fra hele verden

Keramiker Helle Bovbjerg, Lysgaard, er en af de udvalgte kuratorer...

Åbne atelier døre

Der var masser af spændende værker at se på, da der i weekenden 10....

Det var godt nok en dejlig oplevelse!

Overskriften er Jørgen Hansens første bemærkning, da Ugeavisen...

Ravnene skreg ved Karup Å for 22. gang

Lars Lilholt band sang traditionen tro om om ham, der tog fra de rige...